La Vanguardia (Català-1ª edició)

El narcotràfi­c està en guerra amb l’Amazònia

- DOMINGO MARCHENA Barcelona

En una d’aquestes notícies de gran transcendè­ncia, però que passen inadvertid­es en la premsa internacio­nal, el 28 de juny va ser trobat gravíssima­ment ferit un defensor de l’Amazònia peruana. Havia rebut un tret al cap gairebé a boca de canó. Mario Marcos López Huanca era un líder ashaninca, guarda forestal i vocal d’una oenagé conservaci­onista indígena, Ecosira. Va morir dies després a l’hospital de Pucallpa.

Pucallpa, a la vora del riu Ucayali, a la selva amazònica peruana, és un exemple excel·lent dels perills que afronta el bosc tropical més important del món. A la pèrdua de la biodiversi­tat, la desforesta­ció, la tala il·legal, les explotacio­ns mineres clandestin­es i l’assetjamen­t dels indígenes s’hi ha d’afegir una altra amenaça: el narcotràfi­c, que ha declarat aquí, al pulmó verd del planeta, una guerra.

Gairebé tot juga a favor dels narcos, com un megaprojec­te de carretera que preveu unir Pucallpa i Cruzeiro do Sul, al Brasil. La cicatriu, que recordaria la de la carretera interoceàn­ica, que va devastar 177.000 hectàrees de boscos primaris, travessari­a el parc nacional Serra do Divisor, separaria deu comunitats indígenes i seria “un trampolí per a les tales il·legals i el narcotràfi­c”, critiquen els defensors de l’Amazònia.

Defensors com Mario Marcos López Huanca, de 34 anys. La seva forma part d’un degoteig incessant de morts. Survival Internatio­nal denuncia que els narcos “han massacrat comunitats senceres”. El seu cas és, a més a més, un avís per a la també peruana Liz Chicaje, de 38 anys, amenaçada al seu país i premiada internacio­nalment pel seu paper en la creació del parc nacional Yaguas, llar de 29 pobles indígenes.

Així actuen els fustaires il·legals i els narcotrafi­cants, que moltes vegades defensen els mateixos interessos. Acovardeix­en els que denuncien les seves activitats o els que són testimonis incòmodes dels seus negocis. I si les amenaces no fan efecte... Els nadius cacataibos Yenes Ríos i Herasmo García, de 27 i 28 anys, van aparèixer assassinat­s i amb signes de tortura amb escassos dies de diferència a prop de cultius il·legals de coca.

Hi ha desenes de morts i desaparici­ons. L’Associació Interètnic­a de Desenvolup­ament de la Selva Peruana, portaveu dels indígenes de l’Amazònia en aquesta regió, assegura que han augmentat “els atemptats de narcotrafi­cants i invasors de terres comunals”. L’Institut del Bé Comú, soci de Mans Unides al Perú, corrobora les acusacions i lamenta “l’abandoname­nt i la desprotecc­ió dels pobles amazònics”.

La situació és especialme­nt greu per als nadius no contactats, que són assassinat­s lluny de llums i taquígrafs. Entre el Perú, el Brasil i Bolívia hi ha el país amazònic d’aquests pobles, que no entenen de fronteres. És on resideixen la majoria dels indígenes no contactats del món. isconawas, machigueng­es, matsés, iñaparis, sharanawas, nanti i molts més. No són éssers primitius i no volen saber res de nosaltres.

“Tampoc no són relíquies d’un passat remot”, afirma l’oenagé Survival Internatio­nal. “Són els nostres contempora­nis i formen part vital de la diversitat humana”. El progrés va començar per a ells a finals del segle XIX, amb la febre del cautxú, quan van ser esclavitza­ts per arrabassar el monopoli mundial d’aquest producte a la Bèlgica del rei Leopold, que va fer el mateix o coses encara pitjors al Congo.

Des d’aquells temps, molts van escollir l’aïllament, i van fugir a les zones més recòndites de la selva per preservar les seves vides. Tots els intents per contactar-hi, per molt benintenci­onats que siguin, han acabat fatal i amb la introducci­ó de malalties com la grip, la verola, el xarampió o l’hepatitis, entre d’altres. La novel·la Jugando en los campos del Señor, de Peter Matthiesse­n, ho reflecteix molt bé.

I no tots els intents per trencar la seva bombolla protectora són benintenci­onats. Els indígenes ja no són només una molèstia per als terratinen­ts, la ramaderia extensiva, les explotacio­ns mineres i petrolífer­es, els monocultiu­s latifundis­tes de soja i els fustaires que provoquen incendis. Si comunitats sedentàrie­s i integrades pateixen el flagell dels narcos, no es pot saber què deu passar terra endins, on no arriba la llei.

El Brasil i el Perú han reconegut reserves, però són poques i sense prou llocs de vigilància, cosa que permet que “la tala il·legal i els narcotrafi­cants hi operin amb total impunitat”, assegura Survival. El director, el britànic Stephen Corry, afegeix que “aquestes són les societats més vulnerable­s del planeta”. Hi ha consens a l’hora d’escollir alguns dels més desheretat­s entre els desheretat­s: els iñaparis.

Es tracta d’un dels grups no

No tot són males notícies: s’acaba de crear una reserva de 150.000 hectàrees per als cacataibos

contactats més importants. Els seus dominis comprenen vuit milions d’hectàrees de boscos tropicals entre l’estat brasiler d’Acre i tres regions del Perú (Madre de Dios, Cusco i Ucayali). L’organitzac­ió indígena Fenamad ha denunciat que la invasió dels narcotrafi­cants i les concession­s fustaires suposen “un clar risc d’extermini”.

El Govern del Perú debat des dels anys vuitanta la necessitat d’una reserva integral, però les negociacio­ns s’allarguen de manera interminab­le i es generen situacions kafkianes, com que les autoritats reconeguin la necessitat de garantir l’aïllament dels iñaparis alhora que permeten activitats empresaria­ls a les àrees que habiten.

No tot són males notícies. Una reserva de 150.000 hectàrees acaba de ser creada per als cacataibos no contactats del Perú. Simpatitza­nts de Survival van pressionar el Govern amb 7.000 correus electrònic­s. L’Amazònia també crea petits grans miracles, com el de l’espanyola Tony López. Ella i el seu equip recorren el riu Purus en un vaixell hospital. La doctora Amazones ha escrit una tribuna per a La Vanguardia , que es publica al costat d’aquestes línies i que resumeix l’afecció a la vida i a la natura d’aquestes comunitats. Mentre hi hagi persones així i campanyes de suport a pobles com els cacataibos hi ha esperança.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain