La Vanguardia (Català-1ª edició)

El tancament de l’Herboriste­ria del Rei arriba a la taula de Colau

- LUIS BENVENUTY Barcelona

El grup municipal d’ERC exigeix al govern de l’alcaldessa Ada Colau que faci el que calgui per frenar l’imminent tancament de l’Herboriste­ria del Rei, i que, a més, hi participi per proporcion­ar una protecció efectiva per a tots els negocis que, d’alguna manera, també escriuen la història d’aquesta ciutat.

Si ningú no hi posa remei aquesta herboriste­ria, fundada ja fa 193 anys en el número 5 del carrer del Vidre, al Barri Gòtic, baixarà la persiana de manera definitiva el 10 de setembre. El lent degoteig de tancaments d’establimen­ts singulars no para. Farmàcia La Estrella, camiseria Xancó, El Indio, Musical Emporium, El Ingenio, La Lionesa, Deulofeu... Una vegada més les diferèncie­s a l’hora de renovar un contracte de lloguer marquen el recent esdevenir d’aquesta ciutat...

De manera que els regidors republican­s instaran formalment l’executiu de l’alcaldessa Colau que faci de mediador de manera urgent entre la propietat de l’immoble i els encara inquilins, a veure si hi ha un miracle... i si la realitat continua així, caldrà que l’Ajuntament estudiï una via extraordin­ària de finançamen­t que garanteixi la viabilitat d’aquesta herboriste­ria.

Una possibilit­at, subratllen des d’ERC, seria estar molt al corrent de les operacions immobiliàr­ies i, en cas de venda de la finca, aprofitar el dret de tempteig i retracte per aconseguir la propietat de l’establimen­t. “Aquí hem de recordar que tenim els dotze milions acordats per comprar locals a Ciutat Vella”, diu l’edil republican­a Marina Gassol.

De tota manera, la republican­a Gassol també és conscient que, tot i que l’Ajuntament salvés sobre la botzina l’Herboriste­ria del Rei, els mecanismes de protecció municipals dels comerços emblemàtic­s continuari­en sent del tot insuficien­ts. De fet, la ciutat continuari­a depenent de miracles molt excepciona­ls. “En el mandat passat, durant les negociacio­ns entorn del pla d’usos de Ciutat Vella –segueix dient l’edil–, vam acordar amb el govern de Colau la declaració de tot Ciutat Vella com a conjunt patrimonia­l, una circumstàn­cia que ens permetria facilitar la preservaci­ó d’aquests establimen­ts. En tot cas, hem de trobar la manera de protegir les activitats, i no només els elements patrimonia­ls, tal com reclamen les entitats dedicades a les protecció d’aquestes botigues. De manera que quan es doni un relleu no passi el que passa, per exemple, al Musical Emporium”.

Sí, l’antic rètol d’aquest establimen­t de la Rambla està flanquejat pels símbols del dòlar i de l’euro!, perquè a dins hi continua funcionant una casa de canvi de moneda.c

ERC demana més protecció per a aquesta botiga emblemàtic­a i per al conjunt del comerç històric

Els regidors republican­s insten el govern municipal a comprar el negoci, si cal

 ?? XAVIER CERVERA ?? L’Herboriste­ria del Rei és al carrer del Vidre, al Barri Gòtic
XAVIER CERVERA L’Herboriste­ria del Rei és al carrer del Vidre, al Barri Gòtic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain