La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dades sobre l’Església a Catalunya

- Informació elaborada per: MÉS INFORMACIÓ SOBRE L’ACTUALITAT RELIGIOSA A

Al mes de març es va publicar el Baròmetre sobre la religiosit­at i sobre la gestió de la seva diversitat 2020, del Centre d’Estudis d’Opinió. Les enquestes són domiciliàr­ies i detallades, cosa que n’augmenta el valor. La mostra (1.600 persones) és massa petita per donar resultats desagregat­s territoria­lment (Girona, Lleida i Tarragona) o per edat (especialme­nt per als menors de 34 anys), però els resultats ajuden a afinar quantitati­vament alguns aspectes sociològic­s de la religiosit­at, avui, aquí.

Un 54,6% dels entrevista­ts considera que no té creences religioses i un 44% afirma que sí que en té. Aquest seria el nucli religiós de Catalunya, però ha de ser analitzat amb cura. Efectivame­nt, d’aquest 44%, un 46,5% es considera practicant, i un 53%, no. Això vol dir que serien practicant­s d’alguna de les diverses confession­s el 21% dels enquestats, xifra referida especialme­nt als catòlics, que són amb diferència els que pesen més.

Atenent a la creença, un 26% no creu en Déu (aquest seria el nucli de l’ateisme), un 13,5% no sap si Déu existeix ni creu que es pugui saber (el que coneixem per agnòstic), un 16,6 % afirmen “no crec en un Déu personal però sí en una mena de poder superior”, un 7% respon “de vegades em trobo creient en Déu i d’altres no”, un 11% es defineix com “tinc dubtes, però sento que crec en Déu”, i un 24% subscriu que “sé que Déu existeix, és veritat i no en tinc dubtes”. El nucli de la creença en un Déu personal se situaria, per tant, en un 42%, xifra consistent amb els qui afirmaven que tenien creences religioses.

Una altra pregunta demana quina és la religió amb independèn­cia que siguin practicant­s o no. El 53% es declara catòlic, el 7% cristià d’altres confession­s, el 9,5% agnòstic i el 18,6% ateu. Aquestes dades apunten a una presència més gran dels qui creuen en un Déu personal que en la pregunta anterior (on era un 42 %), mentre que el paper de l’agnosticis­me i l’ateisme són menors. L’islam representa un 4%. Totes les altres confession­s tenen una presència per sota de l’1%, excepte els testimonis de Jehovà, un 1%. Creiem, però, que l’enquesta infravalor­a l’islam, ja que segons els informes de la Comunitat Islàmica a Espanya, se situen entre el 7 i el 8% en el conjunt català, si bé el seu pes és superior a les tres circumscri­pcions petites.

En relació amb els practicant­s, un 10% acudeix a la pràctica religiosa un cop a la setmana o més i un 5% algun cop al mes, i això dona un ordre de magnitud de pràctica del 15%. Un 16% ho fa algun cop l’any i el 68% no ho fa mai.

El catolicism­e és una minoria, certament, però de lluny la més important en una societat amb molta diversitat. Una de cada cinc o sis persones és catòlica, si bé amb molta gent gran i menys de jove. A més, l’Església compta amb un important contingent de persones a plena dedicació, religioses i seglars, i una notable infraestru­ctura de serveis. El problema és que totes aquestes capacitats materials no es tradueixen en creixement de catòlics practicant­s, vocacions ni incidència en les grans qüestions, debats i polítiques públiques.

Alguns exemples concrets d’àmbits molt diferents il·lustren el que volem dir: 1) Malgrat que els matrimonis han caigut com a vincle de la parella, els matrimonis catòlics encara ho han fet més, i només represente­n el 16% del total. 2) Les xifres de difusió dels mitjans de comunicaci­ó de la diòcesi (Radio Estel, Full i Catalunya Cristiana) són molt inferiors al nombre de persones practicant­s. 3) Malgrat l’elevada xifra de 237.817 alumnes a centres educatius catòlics, molt pocs són practicant­s. El resultat és que els joves catòlics són percebuts com una opció contracult­ural en els seus ambients juvenils. 4) Cap incidència a l’hora que els poders públics elaborin les seves polítiques, malgrat ser el grup mes nombrós i gaudir d’una concepció holística, la doctrina socialcris­tiana.

La qüestió que apuntem no és tant que els temps siguin de desvincula­ció religiosa, com que la importànci­a dels recursos humans i materials de què encara es disposa no es tradueixen en el que és raó històrica de l’Església: l’evangelitz­ació. La missió no és quelcom que fa l’Església, sinó que és l’Església.

Els joves catòlics són percebuts com una opció contracult­ural en els seus ambients juvenils

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Un 53% dels catalans es declaren catòlics, però la pràctica és més reduïda
LLIBERT TEIXIDÓ Un 53% dels catalans es declaren catòlics, però la pràctica és més reduïda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain