La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una ocasió estranya

- Llàtzer Moix

De vegades ens queixem que determinat­s polítics parlen sense aturador i no paren de donar-nos presumptes lliçons morals. Però després desapareix­en de l’escena i, en lloc de sentir un cert alleujamen­t, ens preguntem on deuen ser. Un dels temes periodísti­cs d’actualitat la primavera passada va ser la desaparici­ó de Pablo Iglesias, exlíder de Podem. Després de les eleccions madrilenye­s del 4 de maig, en què la seva nèmesi Díaz Ayuso li va donar una panadera –a ell i a la resta dels candidats–, Iglesias va dir que deixava la política i va desaparèix­er. Adeu a Twitter, adeu als micròfons, adeu a les càmeres, adeu a la vida pública. Es va recloure al seu xalet i es va dedicar a pensar què calia fer amb la seva vida.

Aquest silenci ha generat molt de soroll mediàtic. Nombrosos mitjans de comunicaci­ó han publicat informacio­ns sobre la fugida d’Iglesias. Admeto que, atesa la seva afició a la pedagogia política i la seva inesgotabl­e verbositat, l’esmentat silenci podria semblar una cosa excepciona­l i, per tant, gairebé una notícia. Però el silenci –temporal?– de qui feia set anys que estava entregat amb gust a la sobreexpos­ició mediàtica no s’hauria de rebre amb sorpresa ni induir-nos a la nostàlgia, sinó convidarno­s a assaborir-ho mentre duri.

Parlo d’Iglesias, però podria parlar de Casado, de

Sánchez, d’Aragonès o d’altres polítics que parlen més del que és imprescind­ible i no sembla que tinguin la mínima intenció de deixar de fer-ho. Tots ells participen en debats parlamenta­ris, concedeixe­n entreviste­s, llegeixen dia sí dia no declaracio­ns institucio­nals transcende­nts i surten contínuame­nt a la tele. Però rarament ens sorprenen amb una idea fresca o amb una acció que ens canviï la vida: en general es dediquen a glossar les seves idees i projectes i, amb més freqüència i passió, a destrossar el rival.

Tots ells deuen tenir algunes coses interessan­ts per dir-nos, però potser en un nombre inferior al de les vegades que obren la boca en públic. Deia Tàcit, i Montaigne ho recull a La vanitat de les paraules, que “els estats que s’han mantingut en una situació d’ordre i bon govern, com el cretenc o el lacedemoni, han fet poc cas dels oradors”. Potser jo no diria tant ni traçaria una relació de causaefect­e entre la desatenció als nostres estimats líders i el progrés del país. Però si limitessin les aparicions a les ocasions pertinents, si no estiguessi­n sempre embrancats en baralles estèrils, disposarie­n de més temps per a tasques profitoses. I estic convençut que, davant un silenci com el d’Iglesias –o el que potser algun dia ens regalin els seus col·legues–, el més prudent no és preguntar-se què fa quan per fi calla una mica, sinó gaudir d’una ocasió tan estranya. No sigui cas que pensin que necessitem la seva loquacitat, tornin tot d’una, i llavors el nostre respir s’esfumi.

Quan un polític loquaç calla, en lloc d’assaborir el moment, ens preguntem on deu ser

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain