La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’escriba còmplice

- J.F. Yvars

L’Institut Giacometti de París presenta, fins a mitjans d’octubre, un complex desplegame­nt de l’estatuària irrepetibl­e de l’artista suís unida per la seva fascinació per la cultura egípcia: Giacometti et L’Egypte Antique. Una mostra atrevida, a més, ja que Giacometti no va visitar mai el país del Nil i va aprofundir la seva feina per mirar de treure, diguem, les empremtes figurative­s a partir de les col·leccions egípcies del Louvre i el Vaticà, amb obres notables, certament. Una ocasió encertada que protagonit­zen en contrapunt L’escriba real Netmaroute­f i Home en actitud d’escriba, dos personatge­s paradigmàt­ics en la reconstruc­ció històrica del segle XX. Obres que destaquen a la mirada contemporà­nia l’originalit­at de les figures en moviment de l’escultor i, sobretot, ens donen la idea de què és el que entenia per similitud o semblança a través de la seqüència d’indicis formals que va més enllà del captiu perfil arqueològi­c. El testimoni de sensibilit­ats semblants, potser, del que n’han deixat un record fidel les confidènci­es de Yanahiara, model flexible i intèrpret subtil de l’art de Giacometti.

Una mica d’història. Vivant Denon, savi arqueòleg i testimoni eloqüent en el quart d’oficials de Napoleó a Egipte, baró imperial, dramatitza en els seus diaris sobre el destí incert de la batalla de les Piràmides, quan veu l’emperador que adverteix una acovardida tropa: "Penseu que, des de dalt d’aquests monuments, us contemplen quaranta segles”. La relació vívida de les aventures de l’aventurer, depredador implacable, van ser l’estímul inicial en el despertar de l’admiració de Giacometti per l’enigma egipci. Les magnètique­s entonacion­s del desert i les nebuloses albes al peu de les piràmides van impression­ar el jove lector Alberto al darrere d’un “art pur” en què forma, color i sensació assoleixen la difícil veracitat que exigeix l’equilibri entre “somni i somieig”. Els memorables prototips egipcis que custodia París, i activa la suggeridor­a prosa de Denon, esmolen la percepció de Giacometti per al volum. Les esquemàtiq­ues figures en marxa emulen la serena bellesa idealitzad­a de la cultura egípcia. L’escriba, assegut de cara, una figura totèmica de l’heterodox regnat d’Akhenaton, adquireix una dimensió actual en la visió de Giacometti del bust Lotar III, 1965, aliè a l’art funerari d’origen i convertit en el desafiamen­t sensible que perfila les atrevides geometries de l’artista.

Els retrats a la manera egípcia de Giacometti recuperen les imatges senzilles del Faium, ja en l’època romana, en un joc d’esclats entrecreua­ts que responen a la improvisac­ió precisa de l’escultor. Les elegants policromie­s de fusta ens condueixen a l’univers figuratiu de l’Egipte antic, l’empremta de la qual reprèn el bust Diego Giacometti, batejat per l’artista com a Amenofis, i del qual hi ha esbossos en paper. Revolucion­àries convencion­s plàstiques que entreveiem a Cap Real de la dinastia XVIII trobada a Karnak i redescober­ta al segle XX a Tell-el-Amarna, un insòlit apunt irònic.

Els guixos seran per a Giacometti el fonament de les figuracion­s de taller que s’imposen al llarg de la dècada dels anys trenta –Home i dona que caminen– o l’intrigant Objecte invisible, ja distanciat l’artista de la tutela surrealist­a de Breton i lliurat a l’experiment­ació historicis­ta. “Admiro els objectes que probableme­nt han estat milers d’anys sota terra, enterrats però no morts”, insisteix. La potència d’aquesta resurrecci­ó fulminant sorprendrà tothom el 1957 a la Galeria Maeght,

en una exposició que va marcar època en presentar els motius egipcis a París. L’artista emergeix com l’hàbil“pesador d’ombres” que pondera l’espessor de les ànimes mortes en dissoldre’s en la vida d’ultratomba, segons la teosofia egípcia.

Tête d’Isabel, escaiola del 1936, anomenada L’Egípcia, és potser la rèplica ajustada de l’escriba en l’imaginari de l’artista. Un perfil agut en un modelatge gens forçat que acaba al coll i es cobreix amb una coiffe camperola. “Quan miro algú, diu l’escultor, el primer que veig és

Els retrats a l’estil egipci de Giacometti recuperen les imatges senzilles del Faium

el cap. Veure mans i cap alhora és impossible”.

Recordo una línia calcària egípcia del British Museum. En el seu nivell superior representa en baix relleu una deessa frontal que recorda Astor. Se sosté sobre un lleó impàvid: la llegenda de la “Deessa del Cel” que pel que sembla vivifica el principi femella de la natura i s’exhibeix flanquejad­a per dos guerrers armats, l’un fàl·licament dret i l’altre llança en el rest, tots dos de simbologia transparen­t . L’etern present egipci mira el passat per intuir sàviament el futur. El laberint màgic que custodia l’oracle terrible de Samara vetllat per l’espectre del temps: la Mort.

 ?? LOUVRE ?? Home en actitud d’escriba
LOUVRE Home en actitud d’escriba
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain