La Vanguardia (Català-1ª edició)

Empúries refà el seu paisatge

- IGNACIO OROVIO Barcelona

Cinc Claus són cinc cases, a cinc metres sobre el nivell del mar, molt a prop d’Empúries. Pur cor de l’Empordà. Cinc Claus està avui exactament a quilòmetre i mig de la costa, però fa dos mil anys era un illot diminut, envoltat de mar, en un estuari immens que entrava molts quilòmetre­s Empordà endins.

Ho sabem avui gràcies als treballs realitzats els últims anys per institucio­ns com el Consell Superior d’Investigac­ions Científiqu­es, la Universita­t de Barcelona o l’Institut Català d’Arqueologi­a Clàssica, entre d’altres, i sobretot als que avui lideren la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologi­a de Catalunya (MAC) i la secció a Madrid de l’Institut Arqueològi­c Alemany (DAI), que estan redibuixan­t completame­nt la imatge del paisatge d’aquesta zona. La zona per on entren a la península ni més ni menys que les cultures grega i romana.

Fa uns anys, el govern alemany va donar la consigna a tots els seus instituts d’investigac­ió que qualsevol projecte que financessi­n, per molt enrere en la història que es remuntessi­n, havia d’analitzar a futur els efectes del canvi climàtic i havia de servir per fer-ne previsions. Això ha fet a Empúries el DAI, la directora del qual, Dirce Marzoli, va fer la seva tesi doctoral, precisamen­t, sobre el paisatge de l’Empordà. L’estudi encara no té conclusion­s, però l’arqueòleg del MAC que treballa amb els alemanys, Pere Castanyer, apunta el que veurà l’Empordà: “Un augment important del nivell del mar”.

El del paisatge no és un detall menor, perquè és la primera condició per a un assentamen­t humà. El d’Empúries i la seva àrea d’influència ha anat canviant de manera radical.

D’aquí en part que la zona ofereixi a l’arqueologi­a un valor excepciona­l: la ciutat romana es construeix al costat de la grega però no a sobre i la ciutat tardoantig­a es construeix al costat de la romana però no a sobre. Tres tresors, tres civilitzac­ions, una al

Museu d’Arqueologi­a de Catalunya i Google Earth

costat de l’altra. Cada una amb un port diferent.

La part interior d’Empúries i l’Escala eren fa 6.000 anys una immensa maresma, que la sedimentac­ió del Ter va fer desaparèix­er segle a segle. En el Neolític, la llacuna podia arribar fins a la zona del que avui és Bellcaire d’Empordà, sis o set quilòmetre­s terra endins.

Però la badia es va anar reduint i ja era molt menor quan arriben els grecs. Aquests –foceus de Masalia– arriben cap al 580 a.C. a la zona de l’actual Sant Martí d’Empúries, on funden la Palaiapoli­s, la ciutat antiga.

Mig segle després creen a molt pocs metres el seu “eixample”: Emporion, el “mercat”. Construeix­en la ciutat sobre uns penyals, uns 8 o 10 metres sobre el mar, en un lloc on la costa perfilava un ra

có, una petita badia. Allà muntaran possibleme­nt uns pals i un embarcador per a les naus de més eslora, mentre que les barques menors s’incrusten a la ribera, tot i que “segurament aquella primera Empúries tenia diferents espais portuaris, i més enllà de Sant Martí hi havia un estuari més protegit on podien atracar alternativ­ament”, intueix Castanyer. Aquella platja va quedar anul·lada pels sediments fluvials i marins –l’actual està a uns cent metres– però hi serà altra vegada d’aquí un parell de mesos. No és màgia.

Després dels temporals del 2018 i el 2019, i del devastador Gloria del 2020, Empúries focalitza els seus esforços a tornar l’aspecte original a aquell costat del jaciment, i bona part dels penyals on van arribar els grecs ja

 ??  ?? FONT:
FONT:
 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ??
PERE DURAN / NORD MEDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain