La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Ricarda, finca privada sota l’ull públic

L’estany pertany a la família Gomis Bertrand des de fa un segle

- REDACCIÓ Barcelona

El futur de l’estany de la Ricarda, al municipi del Prat de Llobregat, marcarà el procés d’extensió de l’aeroport de Barcelona. Els terrenys són propietat privada de la família Gomis Bertrand, que va adquirir la finca fa uns cent anys.

Hi ha una casa d’especial interès arquitectò­nic construïda entre el 1953 i el 1963 per l’arquitecte Antoni Bonet Castellana per a l’enginyer i mecenes Ricard Gomis i la seva dona Inés Bertrand com a residència d’estiu i caps de setmana a pocs quilòmetre­s de Barcelona. El matrimoni va triar per a la seva segona residència una de les finques que la família tenia al delta del Llobregat, a tocar de l’estany. Van pensar primer en Josep Maria Sert per dissenyar la casa, que en aquell moment no va poder assumir el projecte, i a través del galerista Joan Prats van entrar en contacte amb Antoni Bonet Castellana, que havia col·laborat amb el primer al pavelló de la República i era deixeble de Le Corbusier. La Generalita­t ha declarat la casa Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, aquest any.

Els terrenys de la llacuna estan inclosos en la Xarxa Natura 2000 i a la ZEPA de protecció dels ocells. La zona d’aiguamoll està formada per dues llacunes, que amb el Remolar, formaven part de la desembocad­ura del riu Llobregat. Es calcula que hi habiten unes 140 espècies de plantes diferents, nou de protegides com ara els pins pinyoners, o la kosteletzk­ya pentacarpo­s, coneguda com a trencadall­a.

La finca és privada i d’accés restringit, però pot visitar-se i el patronat de Turisme del Prat hi organitza excursions. El recorregut incloïa abans de la pandèmia una visita al mirador de l’Illa, des del qual s’observa el delta del Llobregat, i a la casa de l’arquitecte Bonet Castellana.

La possibilit­at d’ampliar l’aeroport afectant aquesta zona ha dividit també la mateixa família propietàri­a. La finca està repartida entre diversos descendent­s dels Gomis Bertrand. Una part rebutja els plans d’Aena i està aliada amb el sector ecologista, mentre que altres membres han valorat vendre la seva part.

Els terrenys són d’accés restringit, però es poden visitar amb recorregut­s guiats

 ?? CÉSAR RANGEL ?? L’estany de la Ricarda
CÉSAR RANGEL L’estany de la Ricarda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain