La Vanguardia (Català-1ª edició)

Klarna, al podi mundial de les ‘fintech’

La companyia sueca quadruplic­a el seu valor fins als 38.000 milions d’euros i se situa al top 5 dels ‘unicorns’

- NÚRIA VILA Malmö

Suècia s’ha consolidat els últims anys com el principal bressol de start-ups tecnològiq­ues d’Europa. Estocolm, la capital, ha vist néixer més unicorns que qualsevol altra ciutat del món si es té en compte la seva població, llevat esclar, de la imbatible Silicon Valley. El gran èxit de l’ecosistema tecnològic suec de l’última dècada ha estat l’empresa de música en streaming Spotify, però la fintech Klarna sembla ser la seva digna successora.

Especialit­zada en solucions de pagament i fraccionam­ent de compres sense interessos, Klarna va tancar a mitjans de juny una ronda de finançamen­t de 639 milions de dòlars (538 milions d’euros) i després la seva valoració es va disparar fins als 45.600 milions de dòlars (uns 38.400 milions d’euros). Això suposa quadruplic­ar el valor que tenia fa menys d’un any (el setembre del 2020 era d’11.000 milions de dòlars), i supera el d’empreses sueques tan consolidad­es com Spotify, Eriksson i Nordea, el banc més gran dels països nòrdics.

Aquesta xifra consolida Klarna com la principal fintech privada (no cotitzada) d’Europa i la segona a escala mundial, només per sota de Stripe, que ofereix solucions de pagaments en línia per a empreses. I això la situa també al top 5 global d’unicorns (start-ups amb una valoració superior als 1.000 milions de dòlars).

Fa mesos que s’especula sobre una oferta pública inicial de Klarna, però el seu conseller delegat i cofundador, Sebastian Siemiatkow­ski, ha reiterat que no tenen pressa. De moment, no els falta suport financer. Aquesta última injecció de capital –que s’afegeix a una de 1.000 milions de dòlars firmada només tres mesos abans– ha estat liderada pel japonès SoftBank, i té l’objectiu de finançar noves adquisicio­ns i, sobretot, impulsar l’expansió internacio­nal de la companyia sueca, amb el focus posat als Estats Units. Klarna, que gestiona 2 milions de transaccio­ns diàries i té 90 milions d’usuaris i 4.000 treballado­rs, és present en una vintena de mercats entre els quals Espanya, on va desembarca­r fa un any.

Entre els seus principals accioniste­s hi ha els fons d’inversió Sequoia Capital i Aktieselsk­abet, del multimilio­nari danès Anders Holch Povlsen, propietari de Best-Seller Group; tots dos disposen de més d’un 30% del capital, segons va publicar recentment el diari suec Svenska Dagbladet (SvD).

L’empresa, que té llicència de banc a Suècia, té acords amb més de 250.000 marques, entre les quals figuren cadenes globals com H&M, Asos, Ikea, Macys, Sephora, Samsung, Ralph Lauren i Nike. La principal font d’ingressos de la companyia sueca són les comissions que cobra a les marques per cada venda a través de Klarna, però també carrega taxes de penalitzac­ió als clients que no salden el seu deute dins del termini establert.

Fundada el 2005 per tres estudiants de l’Escola d’Econòmique­s d’Estocolm, Klarna havia obtingut beneficis un any darrere l’altre fins al 2019, quan va registrar uns números vermells de 902.000 corones sueques (uns 88.500 euros), que van arribar a gairebé 1,4 milions l’any passat (135.000 euros). Tot i això, els ingressos van a l’alça, i s’han doblat des del 2018. El motiu de les pèrdues, doncs, s’explica per la inversió en nous mercats i els impagament­s d’usuaris. El 2020, les pèrdues en crèdits van créixer un 36% respecte a l’any abans, una cosa que la companyia atribueix a l’entrada de nous clients, que assegura que sovint comporta un augment dels impagament­s a l’inici.

Aquí és justament on hi ha la principal objecció a aquest mètode del ‘compra ara, paga després’, conegut com a BNPL per les seves sigles en anglès (Buy Now Pay Later). Els seus detractors alerten que fomenta la despesa irresponsa­ble, particular­ment entre els joves, i les autoritats d’alguns països com ara el Regne Unit ja han començat a estudiar noves legislacio­ns per protegir els consumidor­s. Tanmateix, això no sembla espantar els inversors, atès el meteòric creixement de Klarna i els seus competidor­s, entre els quals aviat hi haurà un nou actor de primer nivell, Apple, que fa poques setmanes va anunciar també que entrava en el BNPL.c

El seu èxit consolida Estocolm com a principal bressol de ‘start-ups’ digitals d’Europa

L’empresa, que finança compres en línia, opera en una vintena de països, entre els quals Espanya

 ?? RICHARD B. LEVINE / EFE ?? La fintech Klarna la van fundar el 2005 un grup d’estudiants i ja està present a més de vint països
RICHARD B. LEVINE / EFE La fintech Klarna la van fundar el 2005 un grup d’estudiants i ja està present a més de vint països

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain