La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cobrar menys, però teletrebal­lar sempre

Un 65% estaria disposat a rebaixar-se el sou un 5% segons una enquesta feta a treballado­rs dels EUA

- REDACCIÓ Barcelona

Estaria disposat a rebaixar-se el sou per treballar sempre des de casa? Una enquesta efectuada per l’empresa Pollfish a més d’un miler de persones dels Estats Units i publicada aquesta setmana per l’agència Bloomberg revela que la majoria d’empleats sí que estaria disposat a retallar-se el sou a canvi de quedar-se a casa treballant en remot per sempre.

En concret, un 65% dels enquestats va respondre que acceptaria rebaixar-se el sou fins a un 5%, mentre que un 15% de la plantilla arribaria a tolerar una reducció d’un 25%. A part del sou, gairebé la meitat (46%) va dir que estaria disposat a perdre una quarta part dels seus dies de festa mentre que un 15% va dir que renunciari­a a tot el temps lliure remunerat per teletrebal­lar. És a dir, estaria disposat a perdre totes les seves vacances.

Deixant de banda les diferèncie­s existents sobre la concepció del treball entre els Estats Units i Europa, el debat sobre els costos i beneficis del teletrebal­l és sobre la taula. És ben sabut que el home office ,siesduu bé a la pràctica, permet augmentar la conciliaci­ó familiar, eliminar temps, despeses i emissions per desplaçame­nts, estalviar diners pels àpats fora de casa i augmentar la concentrac­ió i la productivi­tat del treballado­r, a més de reduir el risc de contagi de covid. La llista és llarga per als que acceptarie­n reduir-se el sou a canvi de tots aquests beneficis.

De fet, grans companyies tecnològiq­ues ja plantegen rebaixar salaris als empleats que treballin sempre des de casa. Per exemple, Facebook va anunciar l’any passat que pagaria sous en funció del lloc on visquessin els seus treballado­rs. D’aquesta manera, cobrarien més els eml’any pleats que resideixen a Silicon Valley, una regió amb costos de vida elevats, i els que cobrarien menys serien els que han triat mudar-se a una zona rural del país.

A Espanya, la reducció de sou aniria en contra de la llei, perquè suposaria una pèrdua dels drets actuals dels treballado­rs. Tot i això, els que s’incorpores­sin de nou a una empresa podrien pactar-hi una reducció de salari.

A banda d’això, aquesta reducció de salari podria contraveni­r l’esperit de la nova normativa espanyola, que des de passat regula el teletrebal­l. La llei, pionera a l’Estat, obliga les companyies a compensar despeses –com ara la llum, el wifi, la calefacció o l’aire condiciona­t– als empleats que han convertit part de la seva casa en una oficina. També exigeix que la companyia proporcion­i els mitjans de treball adequats per a la prestació de servei (ordinador, cadira, taula). Són conceptes diferents, el sou i la compensaci­ó de les despeses, però podrien ser objecte de confusió.

Cal tenir en compte, però, que

La feina en remot al 100% només convenç una minoria, mentre que la resta opten per un model híbrid

els treballado­rs que s’estimen més implantar un model de treball 100% en remot són una minoria.

Segons una enquesta de la consultora Efebé, només un de cada deu treballado­rs (12%) espanyols renunciari­a a l’oficina i acceptaria treballar en remot per sempre. A la gran majoria (88%) li agradaria consolidar un model híbrid que es basés en estar a casa tres dies de la setmana i desplaçar-se dos dies a l’oficina.c

 ?? ISTOCKPHOT­O ?? Una profession­al fent feina en remot
ISTOCKPHOT­O Una profession­al fent feina en remot

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain