La Vanguardia (Català-1ª edició)

Palestina no perd l’esperança de la pau

L’entorn del president Mahmud Abbas explora una treva de Hamàs i un nou govern d’unitat

- XAVIER MAS DE XAXÀS Jerusalem. Enviat especial

La pau entre israelians i palestins sembla tan impossible que ni tan sols és adequat parlar-ne, i més quan la tensió amb l’Iran va en augment. Però, tot i així, fa uns dies, en un hotel de Jerusalem oriental, un alt càrrec de l’Autoritat Palestina (AP) molt pròxim al president Mahmud Abbas insistia a fer-ho.

“Hi ha una oportunita­t i l’aprofitare­m”, deia amb el cinisme però també amb la tranquil·litat de qui ha vist perdre desenes d’oportunita­ts per resoldre el més violent i persistent conflicte de la història contemporà­nia.

Donald Trump i Benjamin Netanyahu

ja no hi són. Joe Biden es disposa a reobrir el consolat dels EUA a Jerusalem, que serveix d’ambaixada enfront dels palestins, es mostra amb disposició que l’Organitzac­ió per l’Alliberame­nt de Palestina (OAP) reobri l’oficina a Washington i ha promès desenes de milions de dòlars per reconstrui­r Gaza. El primer ministre israelià, Naftali Bennet, es queixa d’aquest canvi d’actitud a Washington, però entén que a Israel li interessa millorar la relació amb l’Autoritat Palestina, i més ara que el seu govern depèn del suport d’un partit islamista i el conflicte palestí, a més de territoria­l, és racial i afecta la convivènci­a dins del mateix Israel.

“Tornem a anar de quatre grapes”, assegura el nostre interlotru­ir cutor, que s’estima més mantenir l’anonimat “perquè qualsevol protagonis­me malmetria les mesures de confiança que hem d’aplicar”.

Recuperar la confiança sembla una altra quimera. No hi ha divendres en què l’exèrcit israelià no mati algun palestí a Cisjordàni­a. Un nen i uns quants adolescent­s han mort a trets les últimes setmanes, però malgrat el dolor per aquestes tragèdies, l’AP ha reaccionat amb calma.

Gaza, a més, recupera el pols després dels bombardejo­s que va rebre al maig. Els milicians encara llancen globus incendiari­s contra els camps de cultiu israelians, però, tot i així, Israel ha ampliat de sis a dotze milles la zona de pesca i ha autoritzat l’entrada a la franja de més medecines, aliments i materials diversos per a la reconstruc­ció.

“A tots ens interessa reconstrui­r Gaza –reconeix el polític palestí–, però volem anar més enllà; volem, per exemple, que

Hamàs deixi les armes i que Egipte supervisi aquest procés de desarmamen­t”.

Hamàs és considerad­a una organitzac­ió terrorista a Europa i els EUA. El seu objectiu és desIsrael. “Entenc l’aparent disbarat del que dic –insisteix el nostre interlocut­or–, però Hamàs sap que no pot continuar per la via armada. Tot i que al maig va assumir el lideratge de la defensa de Jerusalem, el control de Gaza se li escapa de les mans. Necessita una treva per aturar la destrucció a la franja. Egipte, per la seva banda, és enemic declarat dels islamistes i de Hamàs en particular, però la dictadura militar d’AlSissi té molts pecats que fer-se perdonar a Europa i els Estats Units i la seva mediació a Gaza seria una manera d’aconseguir-ho”.

L’AP intenta que Hamàs declari una treva d’un any. El desarmamen­t aniria paral·lel a l’assumpció de més responsabi­litats, “com recuperar el control dels punts fronterers”, avança la nostra font. Alhora, “durant aquest any un govern independen­t i consensuat per totes les faccions palestines s’encarregar­ia de reformar a fons l’Administra­ció i establir les bases per a unes eleccions amb la participac­ió de Hamàs”.

Palestina no fa eleccions des del 2006. Les que estaven convocades per al maig s’han ajornat de manera indefinida. La corrupció i la ineficàcia en la gestió dels afers més quotidians sobrecarre­guen una jerarquia molt envellida i allunyada de la joventut. Si hi hagués hagut eleccions, Fatah, el partit de Mahmud Abbas (83 anys), hauria pogut aconseguir el poder.

“Abbas és el problema, però també la solució”, afirma el seu col·laborador. “No té recanvi, però no hi ha ningú més capaç d’unir el poble palestí”.

Que israelians i palestins recuperin una mica de confiança també depèn molt de l’Iran. “Només si un nou acord nuclear obliga la república islàmica a deixar de donar suport a Hizbul·lah i les milícies a Gaza, podrem avançar. És difícil, però aquí tot sempre ho ha estat i, malgrat els fracassos, encara creiem que podem aconseguir una coexistènc­ia no-violenta”.c

Egipte estaria cridat a supervisar el desarmamen­t de les milícies islamistes a Gaza

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain