La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els talibans es llancen sobre les ciutats

La sisena capital provincial s’entrega a la insurgènci­a en menys d’una setmana

-

el nerviosism­e a Kabul, on els nou-rics ja se n’han anat i on d’altres es preparen per fer-ho, malgrat els missatges tranquil·litzadors que emet l’Emirat Islàmic de l’Afganistan (els talibans), en fase de resurrecci­ó.

“Hem passat de tramitar dos mil passaports al dia a deu mil”, reconeixen les autoritats de Kabul. A les cinc del matí n’hi ha centenars fent cua.

La caiguda ahir d’Aybak, sense cap tret, qualificad­a de “traspàs de poder” per una diputada afganesa

Els talibans busquen una guerra curta apuntant en primer lloc al nord, que se’ls va resistir als noranta

Mentrestan­t, els parcs de Kabul es van omplint de desplaçats, sense cap possibilit­at de pagar als traficants el dineral que costa entrar il·legalment a Europa, per l’Iran i Turquia.

La ministra de Defensa alemanya, Annegret Kramp-Karrenbaue­r, ha calmat els indignats per la caiguda de Qonduz, durant anys base d’operacions de la Bundeswehr. “Si el Parlament vol mantenir tropes durant una altra generació, que ho digui. Si no, respectare­m la retirada acordada amb els nostres aliats”.

A tres setmanes de donar carpetada, la reacció aèria dels EUA, que depenen ara dels seus portaavion­s i bases a Qatar i els Emirats Àrabs, és mínima. De fet, Washington ofereix préstecs als seus ciutadans perquè surtin en el primer vol regular. Mentrestan­t, el seu home a Kabul, l’ofès Aixraf Gani, negocia amb mujahidins afins i assegura estar disposat a armar els civils per frenar els talibans. Aquests, que no el reconeixen com a president ni interlocut­or, continuara­n fent-se amb el control del país, pam a pam, deixant per al final, segons el seu portaveu Zabihulah Mujahid, la decisió sobre Kabul, que de poc els serviria en ruïnes. A més, “ningú no els reconeixer­à si no negocien”, avisen des de l’OTAN.

“Tant ensinistra­ment i diners per a això?”, desafiava ahir el ministre d’Exteriors del Pakistan, Shah Mehmud Qureshi. “També culparan Islamabad per aquesta capitulaci­ó?”.c

 ?? WAKIL KOHSAR / AFP ?? Desplaçats de Qonduz i Takhar, en un repartimen­t de menjar ahir a Kabul
WAKIL KOHSAR / AFP Desplaçats de Qonduz i Takhar, en un repartimen­t de menjar ahir a Kabul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain