La Vanguardia (Català-1ª edició)

Grècia investiga si els incendis que destrueixe­n el país van ser provocats

El foc descontrol­at continua assolant l’illa d’Eubea set dies després

- ATENES Agències

Bombers i habitants de l’illa d’Eubea, la segona més gran de Grècia, van continuar ahir batallant contra les flames per setè dia consecutiu sense poder controlar l’incendi que des del 3 d’agost està delmant vastes extensions de boscos, destruint cases i negocis i obligant milers de persones a fugir. Un foc que podria haver estat provocat, segons el fiscal del Tribunal Suprem.

El fiscal Vassilios Pliótas va ordenar ahir una investigac­ió per esbrinar si els greus incendis que arrasen el país han estat causats per una organitzac­ió criminal. Les sospites es deuen a la “sincronitz­ació”

de l’“excessiu nombre d’incendis, d’una intensitat i extensió inusual”, va assegurar.

En els set dies que porta cremant Grècia s’han calcinat unes 65.000 hectàrees, la qual cosa ha suposat la catàstrofe ecològica més gran que es recorda al país. D’aquestes, 46.000 hectàrees s’han destruït a Eubea. Al nord de l’illa el foc acordonava dilluns vuit pobles, mentre que al sud els bombers lluitaven per salvar tres poblacions. La nit de diumenge residents de diversos pobles van haver de ser evacuats des de les platges en ferris i vaixells de l’Armada pel perillós avanç de les flames.

Malgrat que hi ha nombroses cases destruïdes, fins ara s’han salvat els nuclis urbans gràcies a la lluita titànica dels seus habitants, que no han volgut deixar les seves cases a la mercè de les flames i que han ajudat els bombers.

L’extinció d’aquest incendi continua sent especialme­nt complicada, en part perquè el fum de les pinedes en flames limita la visibilita­t, i en part per les turbulènci­es que genera l’extrema càrrega tèrmica. “És com abocar aigua sobre la lava d’un volcà en erupció”, deia el tinent general Nikos Diamandís.

El comandant d’aviació de l’exèrcit, Iorgos Kumendákos, va dimitir ahir per la gestió de les tasques d’extinció. Segons mitjans locals, l’Estat Major està in

“És com abocar aigua sobre la lava d’un volcà en erupció”, diu un tinent del cos de bombers

Google Earth

 ?? ANGELOS TZORTZINIS / AFP ?? Un veí de la localitat de Pekfi, a l’illa d’Eubea, sosté una mànega sense aigua mentre el foc crema el bosc
FONT:
ANGELOS TZORTZINIS / AFP Un veí de la localitat de Pekfi, a l’illa d’Eubea, sosté una mànega sense aigua mentre el foc crema el bosc FONT:

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain