La Vanguardia (Català-1ª edició)

Assassinat a França un sacerdot per un ruandès catòlic que acollia

L’homicida, que es va entregar, era investigat per l’incendi de la catedral de Nantes

- REDACCIÓ París

Un sacerdot catòlic va ser assassinat ahir a la matinada a la regió francesa de la Vendée per un home que s’allotjava a la seva comunitat religiosa i que va resultar ser el presumpte piròman de la catedral de Nantes el juliol del 2020. El presumpte homicida va anar a la gendarmeri­a a entregar-se.

L’home, un refugiat ruandès, va ser donat d’alta el 29 de juliol de l’hospital Georges Mazurelle, a la Roche-sur-Yon, on havia estat sota atenció psiquiàtri­ca durant un mes, segons una font policial.

La víctima era Olivier Maire, un sacerdot de 60 anys, membre de la comunitat religiosa montfortia­na a la localitat de Saint-Laurent-sur-Sèvre, i en la qual havia estat acollint aquest home “uns quants mesos”, va dir la mateixa font a la premsa francesa. Olivier Maire era el responsabl­e nacional dels missioners montfortia­ns, una congregaci­ó que s’estén per trenta països i que està molt arrelada a l’Occident francès.

Segons els primers indicis, la víctima va morir després de ser colpejada, la qual cosa en principi descartava un atemptat terrorista. S’ha obert una investigac­ió per “homicidi voluntari”. Un peritatge psiquiàtri­c establirà un primer diagnòstic per assegurar l’estat mental del presumpte homicida en el moment dels fets i si és compatible amb la custòdia policial.

Emmanuel Abayisenga, catòlic, nascut a Ruanda el 1981 i refugiat a França des de fa vuit anys, estava sota control policial en el marc de la investigac­ió de l’incendi, el 18 de juliol del 2020, de la catedral de Nantes, on feia tres anys que col·laborava com a voluntari. Ell mateix es va lliurar –com en aquesta ocasió– pocs dies després del foc.

El diari catòlic La Croix relata que Abayinseng­a procedeix d’una família hutu de Ruanda, alguns dels membres de la qual van prendre part en el genocidi contra els tutsis el 1994. El seu pare havia mort en un acte de represàlia mentre que ell, convertit en policia, hauria patit actes de violència. Uns anys després, un cop establert a França, havia vist rebutjada la seva demanda d’asil en considerar-se que “en cas de retorn al seu país, no queda demostrat que fos víctima de persecució”. Així, va acabar rebent fins a quatre advertènci­es que abandonés França.

Cal recordar que el maig passat, el president Emmanuel Macron va reconèixer la “responsabi­litat aclaparado­ra” de França en el genocidi de Ruanda,

encara que no la complicita­t amb “un règim genocida”.

Pel que sembla, després de l’incendi de la catedral de Nantes, el sospitós va estar detingut fins al maig passat, quan va ser posat en llibertat sota supervisió policial i instal·lat a l’abadia montfortia­na. Poc després va ser traslladat al centre psiquiàtri­c on va estarse fins a finals de juliol.

Emmanuel Abayisenga, quan es va presentar a comissaria ahir de matinada, va lliurar a la policia la clau d’una habitació on es va trobar més tard el cadàver del religiós.

Després, va dir el mateix als agents que havien de detenir-lo.

L’homicidi d’Olivier Maire per un estranger té lloc vuit mesos abans d’unes eleccions presidenci­als en les quals el tema de la immigració tindrà molt pes. Així, les reaccions ahir a les xarxes socials eren abundants, començant per la de Marine Le Pen, la líder d’una formació de capa caiguda després de les últimes eleccions regionals.

El tuit de Le Pen deia que “així que a França pots ser un immigrant il·legal, calar foc a la catedral de Nantes, no ser mai expulsat i reincidir assassinan­t un capellà. El que passa al nostre país és d’una gravetat sense precedents”. I l’esquerrà JeanLuc Mélenchon comentava en un altre tuit: “Per què el criminal, un piròman de la catedral, no va ser seguit de prop pel seu evident trastorn mental greu?”.

A Abayisenga, que havia patit violència al seu país, li havien rebutjat l’asil i havia de marxar de França

 ?? SEBASTIEN SALOM-GOMIS / AFP ?? Un gendarme recull un ram dipositat a les portes de la comunitat montfortia­na de Saint-Laurent-sur-Sèvre, ahir
SEBASTIEN SALOM-GOMIS / AFP Un gendarme recull un ram dipositat a les portes de la comunitat montfortia­na de Saint-Laurent-sur-Sèvre, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain