La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mig centenar de civils assassinat­s per gihadistes al nord de Mali

- BAMAKO Agències

Mig centenar de civils haurien estat assassinat­s diumenge al nord de Mali com a conseqüènc­ia dels atacs imputats a gihadistes contres petites localitats pròximes a la frontera amb Níger, segons un balanç provisiona­l de les autoritats.

Un document de la prefectura local consultat per AFP indica que 51 persones haurien estat assassinad­es a les localitats de Karou, Ouatagouna i Daoutegeft, a la regió de Gao. Els habitatges van ser saquejats i incendiats, i el bestiar robat, afegeix el missatge.

“Els terroriste­s van entrar als poblats i van massacrar tothom”, va declarar a l’agència un responsabl­e de seguretat. El terme terrorista s’utilitza a la zona per qualificar els gihadistes. Totes les persones consultade­s van parlar anònimamen­t, per raons de seguretat.

“A Karou, vint civils van ser massacrats, a Ouatagouna, 14 persones i unes altres tres al poble de Daoutegeft”. Els assaltants van arribar als poblats amb motociclet­a i van sorprendre els veïns. Segons diverses fonts, s’hauria produït un atac contra una quarta localitat, però la proximitat d’un destacamen­t militar el va avortar.

Responsabl­es d’una oenagé sobre el terreny van indicar que les comunicaci­ons amb la zona, molt aïllada, eren molt dolentes. La regió, com també una part del nord de Mali, ha estat aïllada de les xarxes de comunicaci­ons a causa dels atacs gihadistes contra les infraestru­ctures de telecomuni­cacions. Mali,

Una desena de soldats de Burkina Faso van morir en enfrontame­nts amb terroriste­s

un país del Sahel amb uns alts índexs de pobresa, es troba en una situació de vulnerabil­itat des del 2012.

Els moviments insurrecci­onals independen­tistes i ara gihadistes llançats per grups vinculats a Al-Qaeda i Estat Islàmic, així com també la violència entre comunitats i els abusos de part de les forces de seguretat, han fet milers de morts civils i militars. El desplegame­nt de forces de l’ONU i de l’exèrcit francès no ha evitat que s’hagin registrat centenars de milers de desplaçats.

Originada al nord de Mali, la violència s’ha propagat al centre del país, i després als veïns Níger i Burkina Faso. El mateix diumenge, almenys dotze soldats van ser morts, i vuit més ferits, en un atac gihadista al nord-oest del país, a prop de la frontera amb Mali.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain