La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lukaixenko, desafiant un any després de l’inici de la repressió a Bielorússi­a

- MINSK Agències

Un any després del frau que li va permetre guanyar les eleccions del 2020 i de l’inici de la repressió, Aleksandr Lukaixenko, president de Bielorússi­a, es mostra desafiador i disposat a prosseguir amb la mà dura contra opositors, mitjans de comunicaci­ó i els desenes de milers de ciutadans fugits a països veïns per escapar d’uns serveis secrets que, juntament amb Rússia, constituei­xen el suport del règim.

Dilluns passat, l’activista Vitali Xixov va ser descobert penjat en un parc de Kíev, a Ucraïna. Un dia abans, l’atleta Krystsina Tsimanousk­aia va fugir a Varsòvia després d’haver criticat a les xarxes socials els seus entrenador­s. La resposta del règim va ser dubtar de la seva salut mental i demanar-li que tornés. Ahir, Lukaixenko va dir que l’atleta havia estat “manipulada per Polònia” i va negar tenir res a veure amb la mort de Xixov.

L’agost de l’any passat, Lukaixenko es va proclamar vencedor d’unes eleccions davant l’opositora Svetlana Tikhanovsk­aia. Els organismes internacio­nals van rebutjar la netedat d’aquelles eleccions. Quan els bielorusso­s van sortir al carrer, la resposta va ser més dura del previsible. S’ha detingut més de 35.000 persones i hi ha testimonis de tortures. Hi ha almenys tres morts sospitoses. No obstant això, Lukaixenko nega que es pugui parlar de repressió. “Tot és un complot entre l’oposició i els serveis d’intel·ligència dels Estats Units”, va declarar ahir a la premsa.

El president nord-americà Joe Biden va autoritzar ahir l’ampliació de les sancions a Bielorússi­a, en una política coordinada amb el Regne Unit i el Canadà. Fins ara Lukaixenko ha sortit indemne de les sancions com les aprovades per la Unió Europea. Tot i això, la situació econòmica del país és un misteri. Ahir el dictador va admetre que vol renovar el crèdit que li va concedir Rússia per 1.000 milions de dòlars. També va afirmar que pensava sol·licitar més crèdits al Banc Euroasiàti­c.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain