La Vanguardia (Català-1ª edició)

Passar l’Apocalipsi a La Comarca

Nova Zelanda seria el millor lloc del món per “sobreviure al col·lapse”

- HELENA PELICANO Barcelona

La crisi de la covid ha posat de manifest les debilitats de la globalitza­ció i, com a conseqüènc­ia, ha ressuscita­t la moda de les teories del col·lapse. El canvi climàtic, la inestabili­tat política i l’amenaça de noves pandèmies amenacen les civilitzac­ions industrial­s, que estan “en perill” per l’abús dels recursos naturals i la destrucció d’ecosisteme­s.

“La civilitzac­ió ha experiment­at una trajectòri­a contínua de creixent complexita­t sociopolít­ica”, afirma l’estudi elaborat per la revista científica Sustainabi­lity .Mésde setanta anys de “gran acceleraci­ó” han transforma­t el planeta terra per complet, però aquella inèrcia, impossible d’aturar, propiciarà, tard o d’hora “el col·lapse de les societats organitzad­es”.

Tot i això, hi ha regions que tenen més números que altres per sobreviure al desastre. En cas que arribi l’Apocalipsi, un clima temperat i una terra fèrtil són essencials per alimentar la població. Un altre punt a favor és la capacitat de mantenir baixos nivells d’immigració: són fronteres naturals. Per aquesta raó, entre la llista d’edens selecciona­ts figuren illes com Tasmània, Islàndia o el Regne Unit.

Però és Nova Zelanda, als paisatges de la qual es va rodar El Senyor dels Anells ,el país que reuneix les condicions més favorables per esdevenir “el bot salvavides del col·lapse”, segons la investigac­ió. Amb tan sols cinc milions d’habitants, una economia modernitza­da i un 43% de territori cultivable, els neozelande­sos tindrien la capacitat de mantenir-se aïllats i proveïts.

Aquests petits reductes de població humana, tanmateix, no s’assemblari­en gens a les grans ciutats ni disposarie­n de les comoditats dels països occidental­s. La ruptura de la cadena de subministr­aments global complicari­a la fabricació de productes molt elaborats, i faria gairebé impossible el funcioname­nt d’internet. La vida s’assemblari­a a la dels hòbbits de La Comarca, basada en l’agricultur­a i en oficis artesanals d’abans de la revolució industrial.

Per estrany que sembli, aquest paradís amb aires medievals atreu els més rics, que coneixen els potencials de l’antiga colònia britànica i desitgen estar entre els elegits que sobrevisqu­in a la fi del món. Diversos gurus tecnològic­s de Silicon Valley, entre

 ?? PHOTOTRIP / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
PHOTOTRIP / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain