La Vanguardia (Català-1ª edició)

La CUP exigeix al Govern que viri el rumb si vol negociar els pressupost­os

Els cupaires admeten friccions amb l’Executiu, però encara no veuen trencat l’acord

- ÀLEX TORT Barcelona

Quan al març la CUP va arribar a un acord amb ERC per investir Pere Aragonès com a president va ser amb la voluntat d’imprimir “un gir a l’esquerra” en la governabil­itat de Catalunya després d’anys de lideratges convergent i postconver­gent a la Generalita­t. Però els cupaires s’estan trobant amb polítiques impulsades des de l’Executiu català que “avancen en la direcció contrària” al que es va pactar. La possible ampliació de l’aeroport del Prat, la injecció de capital al Circuit de Catalunya o els Jocs Olímpics d’hivern del 2030 en són exemples. I tant consideren els anticapita­listes que el Govern està tibant la corda que exigeixen al president que viri el rumb si vol debatre amb ells sobre els pressupost­os del 2022.

En conversa amb La Vanguardia, des de la CUP asseguren que ara com ara només han mantingut dues converses molt incipients sobre els comptes de l’any vinent amb el conseller d’Economia, Jaume Giró. “Després en parlarem més o menys en funció de la implementa­ció dels acords d’investidur­a [amb Esquerra] que faci el Govern”, avisen els cupaires.

Però mentre la CUP en rep de fredes, també veu com n’arriben de calentes: s’ha creat una comissió al Parlament per modificar el model policial –amb els desnonamen­ts com a rerefons–, s’ha traspassat la defensa dels Mossos d’Esquadra de la Conselleri­a d’Interior a la de Presidènci­a i es crea una oficina per al pla pilot de la renda bàsica universal. Els cupaires ho veuen de bon ull, “però més enllà d’això, poca cosa més hem vist”, raonen a la CUP. “És positiu com a punt d’inici, però falten més coses, no hi ha gaire més fet”, argumenten per explicar que a hores d’ara la balança s’inclina pel cantó que creuen equivocat.

N’hi ha prou amb un exemple. El tema polític i econòmic de l’estiu està sent la possible ampliació de l’aeroport, que alhora és el paradigma del que preocupa a l’engròs a la CUP: “Això de l’aeroport té moltes dimensions, perquè no és tan sols una mera qüestió de salvar o no l’espai natural de la Ricarda i el delta del Llobregat, sinó de veure quin és el model econòmic que proposem per a Catalunya”.

La CUP ja ha anunciat que participar­à en les mobilitzac­ions en contra previstes al setembre i ha reclamat la compareixe­nça al Parlament de Pere Aragonès i Jordi Puigneró, tot avisant que el Govern “està travessant una línia vermella”. Recorden que la CUP va fer un acord d’investidur­a, no de governabil­itat, on es diu que en la mesura que s’anessin implementa­nt el que hi ha signat la formació es podria anar repensant donar suport a la governabil­itat.

“Vam plantejar una legislatur­a més enllà del debat que s’ha generat públicamen­t sobre els anys de marge a la taula de negociació; no són dos anys de calma chicha i després ja ho veurem, sinó d’avançar en la implementa­ció de mesures que garantissi­n drets bàsics a la gent independen­tment si hi ha o no un xoc

La formació avisa que el pacte amb ERC no va ser de governabil­itat, sinó d’investidur­a, i que s’aniria revisant

Els anticapita­listes acusen d’indefinici­ó els republican­s: “Potser volen pintar l’aeroport de verd, com Puigneró”

amb l’Estat”, remarquen.

Malgrat el nyic-nyac i la preocupaci­ó, els cupaires encara no veuen trencat el pacte segellat amb ERC. Potser ho considerar­ien així si en aquell acord haguessin estat esmentats explícitam­ent l’ampliació de l’aeroport o el futur del Circuit de Catalunya. No hi són, però sí que en aquelles setze planes se’n dedueixen translacio­ns, ja que es parla, a tall d’exemple, de polítiques per fer front al canvi climàtic. “Aquestes concrecion­s no són en la lletra petita, però sí en la música del pacte de mínims”, expliquen des de la formació anticapita­lista.

Tampoc els Jocs d’hivern no estan recollits en el pacte amb Esquerra, però sí que les dues parts en converses posteriors per millorar-lo es van comprometr­e a fer una consulta territoria­l, tenint en compte que la CUP està en contra del projecte dels Jocs.

Comptat i debatut, a la CUP creuen que ERC fa un doble joc a Barcelona i a Madrid, de contradicc­ió entre les proclames independen­tistes i l’“autonomism­e” en la relació amb l’Estat. També Junts hi juga, “però amb reunions secretes”. Però la crítica més afilada és per als republican­s. No en va va ser amb qui van signar el pacte al març. Els acusen d’indefinici­ó: “No s’acaben de mullar [en l’aeroport i els Jocs] perquè internamen­t tampoc ho tenen clar. Usen el cognom sostenibil­itat com a excusa per a tot. Potser volen pintar l’aeroport de verd, com Puigneró”.c

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP / ARXIU ?? El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, i la cap del grup parlamenta­ri de la CUP, Dolors Sabater, al Parlament aquest juliol
DAVID ZORRAKINO / EP / ARXIU El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, i la cap del grup parlamenta­ri de la CUP, Dolors Sabater, al Parlament aquest juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain