La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lliures, la Lliga i el PNC fan un primer pas per fusionar-se aquest any

PDECat i Convergent­s també participen en aquestes negociacio­ns discretes

- IÑAKI PARDO TORREGROSA Barcelona

És un primer pas, però és irreversib­le, asseguren. La Lliga Democràtic­a, el Partit Nacionalis­ta de Catalunya i Lliures han segellat un compromís en un document rubricat pels seus dirigents –Astrid Barrio, Marta Pascal i Antoni Fernández Teixidó–, a què ha tingut accés La Vanguardia, en què es compromete­n a “unir esforços” i confluir en un mateix partit. El cert és que aquestes formacions, amb PDECat i Convergent­s, que ja tenen un pacte de coordinaci­ó i col·laboració entre si, treballen discretame­nt des de fa temps per crear un espai de “centre ampli” que faci front a la deriva esquerrana que, a parer seu, regeix la política catalana.

En les negociacio­ns estan representa­ts els cinc partits i s’espera que quan es culmini el procés a la tardor en un congrés també formin part d’aquest nou espai PDECat i Convergent­s. Tot i que la formació hereva de

Convergènc­ia –que va ser informada del document–, ara liderada per Àngels Chacón, va “a un altre ritme” i “té els seus temps”, assenyalen els signants.

Ara per ara s’han creat quatre comissions de treball en què hi ha els cinc partits. Una de relacionad­a amb l’estratègia i la comunicaci­ó, una altra de programa ideològic, la tercera és organitzat­iva i la quarta és municipal, amb dos grups, un d’específic per a Barcelona i un altre per a la resta de Catalunya. En aquestes comissions ja s’ha acordat que els actors conflueixi­n abans que s’acabi l’any en un sol partit amb un nou nom. Tot i que no s’ha concretat com ho farà el PDECat i el més probable és que hi hagi una coalició d’aquest nou subjecte amb la formació de Chacón, amb molta més força i drets electorals.

No és el primer intent d’unir les diferents marques que van sorgir al tauler polític català després que Convergènc­ia abaixés la persiana. Però ha estat ara, després dels comicis al Parlament del mes de febrer i sense cap votació prevista fins d’aquí dos anys, que ha estat possible l’entesa i que tots sintonitzi­n una mateixa freqüència. A més, després de la concessió dels indults i amb la pandèmia pel mig, les diferèncie­s d’aquests partits en l’eix nacional poden quedar més diluïdes i es donarà prioritat al projecte de país. “Entre Junts i el PSC hi ha un espai per ocupar”, assenyalen des del PNC. “Volem que tot conflueixi en un projecte de futur i no pas de nostàlgia”, afegeixen.

El PDECat, per la seva part, treballa en la seva estratègia per a les eleccions municipals del 2023 després de la renovació de la seva direcció i dels seus dirigents locals i té previst reunir el consell nacional a començamen­ts d’octubre. També té sobre la taula l’acord pendent amb

“Volem que tot conflueixi en un projecte de futur i no pas de nostàlgia”, asseguren els implicats

la resta de partits, tal com han apuntat en entreviste­s recents amb aquest diari tant Chacón com David Bonvehí, ara president sense poder executiu.

Més enllà de la implicació dels diferents partits que configurar­an aquest nou espai de centre també n’hi haurà de la societat civil i s’obre la porta a incorporar independen­ts, tal com destaquen des de Lliures i com afirmava Chacón: “No es tracta només d’arribar a un acord amb altres partits, el nostre projecte no és només això. També engloba la societat civil i nous actors”.

La secretària general del PDECat, de fet, durant l’entrevista no tancava la porta a la fundació d’un nou partit o a un canvi de marca. “Veurem quin és la fórmula per concentrar aquest espai, tothom sap que el represente­m però convé actualitza­r les propostes ideològiqu­es”, assenyalav­a sobre tot aquest afer.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Marta Pascal, Antoni Fernández Teixidó i Astrid Barrio han fet un primer pas per unir els seus partits
ANA JIMÉNEZ Marta Pascal, Antoni Fernández Teixidó i Astrid Barrio han fet un primer pas per unir els seus partits
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain