La Vanguardia (Català-1ª edició)

Andrew Cuomo, contra les cordes

-

El futur d’Andrew Cuomo com a governador de l’estat de Nova York sembla que té els dies comptats. Després de l’informe d’una fiscal general que denunciava que el polític demòcrata va abusar sexualment d’onze empleades, diumenge passat va dimitir la seva secretària i assessora, que l’informe vinculava a accions per encobrir les actuacions del seu cap.

La investigac­ió és de caràcter civil i no se’n deriven responsabi­litats penals, però la setmana passada Brittany Commisso, una de les onze dones que han acusat Cuomo, va presentar una denúncia penal contra ell i ahir, en una entrevista televisada, el va acusar de cometre un delicte amb ella, “per la qual cosa va violar la llei i ha de retre comptes”.

La situació de Cuomo sembla tan insostenib­le que fins i tot el president Joe

Biden li ha demanat que deixi el càrrec abans d’haver d’afrontar un possible judici polític –impeachmen­t– per part dels legislador­s de Nova York. Ahir, el Comitè Judicial de l’Assemblea de l’estat, dominat pels demòcrates, va fer una reunió per abordar els procedimen­ts per a aquest judici polític.

Malgrat això, Cuomo es nega a dimitir, rebutja haver actuat malament i només admet que la seva “afectuosit­at” amb algunes persones pot haver resultat incòmoda. La seva carrera política sembla estar en caiguda lliure. Fill de Mario Cuomo, que també va ser governador de Nova York, ha passat tota la vida en política i aspira a un quart mandat, cosa que en aquests moments sembla inassumibl­e. Es va guanyar la ciutadania durant la pandèmia amb aparicions televisive­s diàries donant instruccio­ns clares, però el demolidor informe de 165 pàgines de la fiscal general de l’estat mostra que el seu comportame­nt amb les empleades va traspassar línies vermelles i la seva popularita­t s’ha desplomat.

Com va passar anteriorme­nt amb polítics del Partit Republicà, la direcció del Partit Demòcrata va optar primer per eludir l’escàndol amb l’excusa d’esperar l’informe oficial. Una vegada conegut, senadors, congressis­tes, alcaldes demòcrates de l’estat i fins i tot Biden li han demanat la renúncia. Amb la possible posada en marxa de l’impeachmen­t i la primera denúncia penal, Cuomo està acorralat i s’ha quedat sol, però continua negant-se a dimitir. A qui va ser un dels polítics més populars dels EUA per la bona feina feta a Nova York durant la pandèmia li han donat l’esquena aliats i rivals arran de les acusacions d’assetjamen­t sexual. Fins i tot si aconseguís mantenir-se en el poder superant l’impeachmen­t i la denúncia penal, les possibilit­ats d’Andrew Cuomo de ser reelegit per quarta vegada l’any vinent s’han enfonsat tant com la seva popularita­t.c

El governador de Nova York afronta un possible ‘impeachmen­t’ i una demanda per assetjamen­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain