La Vanguardia (Català-1ª edició)

Que la Piñol ens entrevisti

- Sergi Pàmies

L’últim dia de l’any de merda del 2020, unes hores abans que comencés l’any de merda del 2021, la Rosa em va enviar un e-mail en què, a més de desitjar-me que la pandèmia no m’hagués esquitxat gaire, m’explicava que ella i la seva família estaven prou bé i havien afegit un nou net a la tribu. “Feliços. Ja som triavis!”, escrivia. La Rosa Maria Piñol tenia setanta anys i una simpatia analgèsica i afectuosa, que convidava a allargar les converses i a parlar sense estratègie­s defensives. Com a periodista, a l’Avui i sobretot a La Vanguardia, va conversar amb tots els escriptors del país, des dels més grans i consagrats als més precoços i efímers, sempre amb la mateixa actitud: llibreta i bolígraf a punt i una naturalita­t riallera, que no traïa mai l’esperit de les respostes ni renunciava a la responsabi­litat de fer les preguntes idònies. Després, la transcripc­ió de la conversa era entenedora i fidel i, en una dimensió més intangible, dignificav­a el periodisme (literari) i la cultura (catalana) sense renunciar al plaer de la xafarderia i l’alegria dels jocs de paraules.

El mes de març em va enviar una fotografia d’ella entrevista­nt la meva mare, que va ser la primera persona que em va parlar (bé) de “la Piñol”. Jo ja li llegia les entreviste­s sense saber que més endavant tindria el privilegi de ser un dels seus entrevista­ts. Aleshores vaig descobrir la categoria d’una periodista que desactivav­a la temptació de les respostes prefabrica­des o mercadotèc­niques. Havia llegit el llibre i preguntava seguint una curiositat que, per respecte a l’ofici, defugia els paranys de la caça, tan sovint grotesca, de titulars i que no combregava amb els cops de colze i les collonades promociona­ls.

Quan es va jubilar, els seus amics i col·legues més propers (Llàtzer, Magí, Sergio...) van organitzar una trobada d’agraïment i d’afecte a la llibreria Laie. Em van demanar que parlés en representa­ció dels autors i vaig dir que, en part, escrivíem i publicàvem llibres perquè ens pogués entrevista­r la Piñol a La Vanguardia. Era l’any 2015 i em va explicar que s’havia pres la jubilació com l’oportunita­t de fer el que no podia fer quan treballava, com per exemple aprendre rus. Poc després em va dir que estava entusiasma­da amb el rus. El seu últim e-mail acabava així: “Cuida’t”.c

La Rosa Maria Piñol tenia setanta anys i una simpatia analgèsica i afectuosa

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain