La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA es plantegen la dosi de reforç en plena expansió del virus

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

L’alarma s’expandeix pels Estats Units amb el rebrot de la covid. Una mitjana de més de 100.000 casos nous per dia i uns 500 morts.

S’escampa el desànim. La variant delta ha portat a un nombre rècord de nens hospitalit­zats, prop de 1.500, com no havia passat mai en tota aquesta crisi, i creix el debat sobre la necessitat d’una dosi de reforç quan encara hi ha uns 90 milions de persones que es resisteixe­n a immunitzar-se.

“Tard o d’hora veurem una atenuació de les vacunes, fins al punt que caldrà posar una injecció addicional, en especial a les persones de certa edat o les que tenen un sistema immunitari feble, abans de donar-la a les normals que no són gent gran”, va declarar el doctor Anthony

Fauci, líder a l’Administra­ció en la lluita contra la pandèmia.

Així, Fauci va donar per fet que es necessitar­à aquest reforç per fer front a possibles noves mutacions, un pas que ja van anunciar França, Alemanya i Israel. L’epidemiòle­g dels Estats Units va deixar la decisió en mans del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC), que es prendrà quan tinguin dades actualitza­des.

“Tan aviat com comprovin que el nivell de durabilita­t de la protecció ha disminuït, s’anunciarà la recomanaci­ó de vacunar aquestes persones”, va dir.

Malgrat que la variant delta contagia els que ja estan plenament vacunats, va precisar que l’immunogen està complint la seva funció, que consisteix a evitar que aquestes persones no ingressin en hospitals i no pateixin una infecció greu.

Les dades demostren que més d’un 95% dels hospitalit­zats no han rebut cap dosi. Per això el president Joe Biden parla de “la pandèmia dels no vacunats”.

I, en aquest rebuig, en què molts conservado­rs estan disposats a contagiar-se com a resposta contra el Govern, és on hi ha un dels aspectes clau de la tercera dosi. La Casa Blanca tem que adoptar aquest reforç creï la impressió que les vacunes no són efectives.

Segons els experts, és al contrari. Argumenten que en bona mesura hi ha tants nens en hospitals perquè els menors de 12 anys encara no són elegibles per ser vacunats. “En aquests moments tenim de lluny el màxim nombre de nens ingressats, 1.450, des que va començar la pandèmia”, va assenyalar Francis Collins, director de l’Institut Nacional de la Salut (NIH).c

 ?? BENOIT TESSIER / REUTERS ??
BENOIT TESSIER / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain