La Vanguardia (Català-1ª edició)

La variant beta salta als ratolins de laboratori i els encomana una covid lleu

- ANA MACPHERSON Barcelona

La variant beta, l’abans anomenada sud-africana, salta als ratolins. Una investigac­ió duta a terme pel grup de l’hospital Germans Trias i Pujol, l’IrsiCaixa, el supercompu­tador BSC i l’IRTACresa han comprovat com aquesta variant, més capaç d’infectar i d’escapar de la vacuna que el coronaviru­s de la primera onada, pot infectar ratolins normals de laboratori. Per primera vegada fa aquest salt.

Aquest consorci d’investigac­ió analitza totes les variants que s’aïllen en mostres de malalts de l’hospital de Can Ruti i les conrea per provar-les en animals. Fins ara havien transmès la infecció només a ratolins humanitzat­s, transgènic­s que porten incorporat un receptor ACE2 humà perquè el virus sigui capaç d’entrar a les seves cèl·lules. Fins ara el virus només hi entrava si hi havia aquest receptor humà.

En aquesta situació, la variant beta arribava immediatam­ent a l’animal, l’infectava i li acabava provocant la mort. Més de pressa que la primera versió del coronaviru­s SARS-Cov-2, tal com passa en els humans.

Però quan van provar d’inocular-lo a les fosses nasals de ratolins normals de laboratori, van comprovar que aquesta variant els infectava. El virus es va adaptar al mateix receptor ACE2 del ratolí: l’infectava, l’animal generava anticossos i al cap de tres dies vencia la infecció amb gran eficàcia.

“Els produeix una versió lleu i manejable, però ha saltat d’espècie”, adverteix Julià

Blanco, investigad­or de l’Institut Germans Trias i Pujol a l’IrsiCaixa i un dels signants de la investigac­ió.

La part bona d’això és que es podrà investigar amb ratolins molt més fàcils i barats. I això posa a l’abast de molts més investigad­ors la recerca de respostes. “Els ratolins infectats són els que ens permeten provar vacunes o antivirals”, indica Blanco.

La part preocupant és que aquest salt tan ràpid a una altra espècie la pot convertir, a

El descobrime­nt de Can Ruti, Cresa i el BSC mostra l’adaptació del virus, que podria fer el reservori en una altra espècie

aquesta o a d’altres, en reservoris del virus. Mentre els humans es defensen.

“Amb cada nova variant ens enfrontem a una loteria”, adverteix l’investigad­or. “Hem de ser molt curosos i tenir una perspectiv­a global, d’una única salut. No només pensant en humans, sinó també tenint en compte la salut animal i ambiental, perquè els canvis ambientals estan influint en aquest nou contacte entre espècies”, recorda Blanco.c

 ?? IRSICAIXA ?? L’investigad­or Julià Blanco
IRSICAIXA L’investigad­or Julià Blanco

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain