La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tallada la navegació a Cadis per incidents amb orques

Els cetacis envesteixe­n velers i n’han malmès més de 25

- NEUS PALOU Barcelona

Els incidents amb orques han posat en perill les embarcacio­ns a Cadis, on des del març ja s’han registrat 56 problemes amb aquests cetacis. Per això s’ha restringit la navegació a embarcacio­ns a vela d’eslora igual o inferior als 15 metres entre el cap de Trafalgar i Barbate, en una extensió d’aproximada­ment 2 i 9 milles des de la costa.

Ho ha acordat el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana a través de la Capitania Marítima de Cadis, dependent de la direcció general de la Marina Mercant. Aquesta no és la primera vegada que les autoritats es veuen obligades a prendre una mesura semblant a Espanya.

De fet, la primera va ser fa menys d’un any. El mes de setembre del 2020 ja es va prohibir la navegació d’embarcacio­ns de menys de 15 metres d’eslora a les aigües del litoral gallec, una mesura que va durar unes quantes setmanes amb el mateix objectiu que ara: garantir la seguretat marítima dels navegants i les seves embarcacio­ns i protegir la biodiversi­tat marina.

Aquella sí que va ser la primera limitació de navegació relacionad­a amb la presència d’orques que es dictava a Espanya. Va arribar després que es registress­in més de 20 contactes físics entre orques i cascos de velers, alguns amb danys greus a causa de les fortes envestides dels cetacis.

Les causes d’aquestes conductes són una incògnita. Alguns experts sostenen que les orques, animals molt gregaris i intel·ligents, juguen amb els vaixells. D’altres, que els adults ensenyen a caçar així els exemplars més joves. A la costa de Cadis les orques han malmès diverses embarcacio­ns, i fins a més de 25 van necessitar ajuda de Salvament Marítim per ser remolcades al port. Altres vaixells van perdre el timó intentant que aquests mamífers marins no fessin malbé el casc. Amb el trànsit marítim restringit, també s’han vetat les activitats dels vaixells que es dediquen a l’observació de cetacis.

Què cal fer en cas d’un incident? La Capitania Marítima de Cadis recomana que en cas que s’albirin orques, i “sempre que sigui possible i no provoqui un perill més gran”, s’ha de parar la màquina, arriar les veles, deixar el timó a la via, desconnect­ar la sonda i “evitar que les persones de bord s’acostin als laterals”. D’altra banda, el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana aconsella als velers amb una eslora superior als 15 metres que facin servir exclusivam­ent la propulsió mecànica dins de l’àrea restringid­a.

Els casos recorden els que es van registrar a Galícia fa un any, quan també es va limitar el cabotatge

 ?? YOUTUBE / HALCYON YACHTS ?? Un grup d’orques van atacar aquest vaixell davant les costes de Portugal el 2020
YOUTUBE / HALCYON YACHTS Un grup d’orques van atacar aquest vaixell davant les costes de Portugal el 2020

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain