La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Aemet alerta d’una onada de calor de sis dies que començarà demà

- BARCELONA Agències

Espanya afrontarà a partir de demà la primera onada de calor de l’any, que serà la més intensa, extensa i duradora des de l’inici de l’estiu, amb temperatur­es de fins a 45 graus en punts del sud, i que es prolongarà almenys fins a mitjans de la setmana que ve. “La Península i les Balears s’enfronten a una probable onada de calor, amb valors molt elevats de dia i de nit, que començarà de manera general i progressiv­a dimecres vinent i es prolongarà almenys fins dilluns 16 o dimarts 17, amb els consegüent­s efectes adversos en la salut de les persones i el risc important d’incendis forestals”, ha manifestat Rubén del Campo, portaveu de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet).

Al juliol Espanya va viure dies de calor, malgrat que van ser episodis de curta durada. En aquesta ocasió els pronòstics apunten a valors molt alts, tòrrids, de manera que els experts de l’Aemet no descarten que es pugui batre algun rècord de temperatur­es màximes a mitjans d’agost.

De les temperatur­es sufocants, de fins a 45 graus al sud, només se’n salven Galícia, Astúries, Cantàbria i les Canàries

La causa d’aquesta primera onada de calor de l’any és una massa d’aire calent que se situa al nord de l’Àfrica i la Mediterràn­ia central i que s’acostarà a Espanya i estabilitz­arà l’atmosfera. Això, agreujat pel fort sol, l’escàs vent i la poca ventilació, impedirà que l’aire càlid es pugui dispersar.

L’ascens tèrmic anirà a més des de demà, partint dels 36 graus a l’Altiplà nord, els 38 a l’Ebre, les Balears, centre i meitat sud i els 40 graus a les valls del Tajo, Guadiana i Guadalquiv­ir. En totes aquestes zones tindran o superaran els 20 graus de matinada. Només quedaran al marge de l’onada de calor les Canàries i l’extrem nord peninsular, sobretot el nord de Galícia, punts d’Astúries i Cantàbria, tot i que aquesta treva no arribarà fins al cap de setmana.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain