La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 55% més de rescats a la muntanya que abans de la covid

- ROSA M. BOSCH Barcelona

Els Bombers de la Generalita­t han fet 733 salvaments entre el gener i el cap de setmana passat

La natura és el gran objecte del desig dels urbanites. L’any passat la pandèmia ja va provocar la massificac­ió de les destinacio­ns més icòniques i de fàcil accés. Aquest estiu la història es repeteix. El problema és que molts dels que van a la muntanya denoten un excés de confiança en les seves capacitats físiques i en el coneixemen­t del terreny, segons es desprèn dels rescats duts a terme pels Bombers de la Generalita­t: 733 des de principis d’any, un 8% més que en el mateix període del 2020 i quasi un 55% més que en el del 2019, abans de la pandèmia.

Globalment, entre el gener i diumenge els Bombers van fer 1.071 operacions de salvament al medi natural, un 43% més que el 2019. Aquesta xifra inclou

Cada any se supera el rècord de salvaments i els Bombers demanen més prudència en les sortides a la natura

els serveis al mar, en rius, pantans, barrancs, coves i pous, a més de a la muntanya.

El missatge difós pels Bombers i per la Federació d’Entitats Excursioni­stes de Catalunya (FEEC) molt abans que irrompés la covid, quan any rere any es registrave­n xifres rècord de rescats, era el de sortir de casa preparat, amb l’equip adequat, havent comprovat abans la previsió meteorològ­ica i triant una activitat d’acord amb l’experiènci­a i la forma física de cadascú. Però de vegades sembla que es pica ferro fred. Qualsevol pot relliscar per un pedregar, patir una caiguda i fracturar-se algun os. Una cosa és la mala sort i una altra de molt diferent endinsar-se frívolamen­t al bosc, sense tenir ni idea de la ruta, i quan les coses van mal dades demanar als Bombers que et donin un cop de mà.

Les crides a la prudència es repeteixen aquest mes d’agost, amb més persones que mai àvides de coronar cims o de fer alguna excursió al Pirineu, el Cadí o el Montsant.

Els bombers van emprendre el cap de setmana 26 actuacions, la majoria per traslladar a centres sanitaris excursioni­stes amb lesions al turmell, al maluc, al canell o a les cames i per anar a ajudar-ne d’altres incapaços de tornar al punt de partida pels seus propis mitjans. Aquest és el cas dels tres adults amb dos menors que es van perdre a la zona dels cingles de les Olletes, a la Vall d’en Bas, d’una parella desorienta­da al pantà de Vallfornès o de tres senderiste­s a la ruta dels gorgs de Campdevàno­l. Molt malament ho va passar una dona que, juntament amb tres amics, es va veure atrapada, sense capacitat per continuar endavant ni enrere, als cingles de les Baumes, a Tavertet. Presa d’un atac d’ansietat, ella i els seus companys van ser rescatats dissabte a la tarda pels Bombers.c

 ?? . ?? Un bomber carregant una senderista que es va fer mal en una cama dissabte a la serra de Montgrony
. Un bomber carregant una senderista que es va fer mal en una cama dissabte a la serra de Montgrony

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain