La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Guàrdia Civil investiga si hi va haver delicte en la mort de dos bussejador­s

- MAYKA NAVARRO Barcelona

D’entrada, res del que va passar diumenge al matí a 200 metres del moll del port de Calafell no té sentit. Dos homes de 50 i 56 anys, el bomber voluntari de Vilanova i la Geltrú Francesc Vizcaíno i l’empresari del Vendrell Josep Maria Rovira, van morir ofegats quan feien un bateig de busseig amb el club Escafandra de Calafell, una activitat aquàtica per iniciar-se amb una petita immersió controlada a pocs metres de profundita­t. La Guàrdia Civil investiga si les dues morts van ser la conseqüènc­ia d’una actuació negligent per part del centre de busseig.

La investigac­ió està sota secret d’actuacions, però durant el dia d’ahir van transcendi­r de manera no oficial les versions que van donar en el moment alguns dels participan­ts en l’activitat. El grup, de vuit persones, va sortir del club a primera hora del matí i va arribar nedant al punt en què s’havia de dur a terme el baptisme. L’embarcació de l’Escafandra els esperava en aquella localitzac­ió amb l’armilla i les ampolles d’aire.

Fos com fos, el bomber voluntari va patir un contratemp­s i va ser rescatat pel mateix personal d’Escafandra Calafell, que el va traslladar amb la seva embarcació fins al moll, on els sanitaris del Servei d’Emergèncie­s Mèdiques no van poder fer res per la seva vida. Enmig de la desolació, la resta de participan­ts en l’activitat van anar arribant nedant fins al port i van descobrir que faltava un altre dels participan­ts. Aleshores va començar un altre dispositiu de rescat en què van participar Salvament Marítim, la policia local de Calafell, els socorriste­s de Proactiva amb la seva embarcació i les taules de surf de rem i una dotació de la policia marítima dels Mossos d’Esquadra que patrullava a poques milles. L’embarcació del club de busseig es va unir a la recerca amb un dels clients.

Tres mossos de la policia marítima van descendir a pulmó en el punt en què el client va marcar que havia participat en l’activitat. Després de tres immersions van localitzar el cos sense vida de l’empresari. Era a tres metres de profundita­t, a menys de 200 metres de la línia de costa. Portava neoprè, aletes, màscara i el cinturó amb les peces de llast. Els policies el van pujar fins a l’embarcació de Proactiva, que va traslladar el cos sense vida fins al moll.

Un dels participan­ts en l’activitat va explicar diumenge al port que el personal del club de busseig els va demanar que tornessin nedant mentre traslladav­en urgentment l’home que havia patit el contratemp­s. Encara diumenge, els bussejador­s del grup especial d’activitats subaquàtiq­ues de la Guàrdia Civil (Geas) van localitzar el cinturó amb els ploms de llast de la primera víctima a 18 metres de distància d’on havia aparegut el cos del seu company també mort.

La policia judicial de la Guàrdia Civil de Tarragona va començar ahir la presa de declaració dels testimonis. Tant dels clients que van participar en la sortida com dels responsabl­es del club i els treballado­rs que diumenge al matí s’encarregav­en

Moren dos homes de 50 i 56 anys a Calafell quan es disposaven a fer un bateig a 200 metres de la costa

La segona víctima va ser rescatada per la policia marítima dels Mossos amb aletes i el cinturó de llast

de tutelar l’activitat.

Durant el dia d’ahir fonts properes a Escafandra Calafell van assegurar que l’activitat es va dur a terme amb tots els paràmetres de seguretat i que amb els bussejador­s hi havia dos instructor­s i un dive master . Per justificar que els dos morts fossin a l’aigua sense les armilles i les ampolles però amb cinturó de ploms amb llast, van assegurar que estaven fent una primera activitat, apnea, abans del bateig. L’apnea és un busseig lliure que es fa a pulmó i que poques vegades es combina en la mateixa activitat amb el busseig d’ampolla, i encara menys durant la pràctica d’un baptisme per a gent que s’inicia en l’activitat.

El club Escafandra tenia tota la documentac­ió municipal en regla, segons va assegurar ahir un portaveu del Consistori.

 ?? M.E. ?? Els mossos de la policia marítima pujant a l’embarcació de Proactiva el bussejador mort diumenge
M.E. Els mossos de la policia marítima pujant a l’embarcació de Proactiva el bussejador mort diumenge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain