La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quant val la salut de la seva família

- Carlos A. Domenech

La salut dels milers de famílies que viuen i pateixen la contaminac­ió de l’aire i l’acústica que l’Organitzac­ió Mundial de la Salut qualifica de molt greu no té compensaci­ó econòmica.

Segons estudis de la Universita­t de Barcelona i l’OMS, els avions emeten òxid de nitrogen, diòxid de sofre i partícules PM, entre d’altres, que provoquen asma, càncer o alzheimer amb un cost sanitari a Catalunya de 1.250 euros per habitant, el més alt d’Espanya, i més de 350 morts prematures.

La contaminac­ió acústica dificulta fins i tot el funcioname­nt normal de l’escola, de l’institut públic i dels tres col·legis privats que hi ha al nostre barri de Gavà Mar en les rutes aèries d’enlairamen­t i aterratge dels avions de l’aeroport del Prat.

Al web d’Aena (https://portal.aena.es/es/corporativ­a/documentos.html) hi podem veure:

El Pla Director 2017-2026 i el Pla Estratègic 2018-2026 on figuren la construcci­ó

President associació de veïns Gavà Mar de la terminal satèl·lit i altres obres pendents de l’ampliació de l’aeroport amb un pressupost de 1.929 milions d’euros, és a dir, superior als 1.700 milions d’euros que ara el senyor Lucena supedita al fet que la Generalita­t faci el ridícul que ells no volen fer a Brussel·les, tractant Catalunya com una república bananera.

I no hi figura l’allargamen­t de la tercera pista, ni destrossar el parc natural del delta del Llobregat, ni modificar la configurac­ió de les pistes segregades actuals, base de la pau social del barri.

Al BOE del 22 d’octubre del 1999 s’hi llegeix clarament que la nova terminal 1 es construeix perquè sigui un hub interconti­nental, i des que es va inaugurar, el 2009, Aena no ha aconseguit convèncer les aerolínies capdavante­res, que prefereixe­n utilitzar els seus propis hubs (British-Londres, Air France-París, Lufthansa-Frankfurt, KLM-Amsterdam, Iberia-Madrid).

El 2017 l’aeroport del Prat tenia 100 aerolínies, 212 destinacio­ns i 45 destinacio­ns interconti­nentals, és a dir, sí que és un aeroport interconti­nental.

L’aeroport Josep Tarradella­s-el Prat no ha arribat al màxim de la seva capacitat, ni tan sols ha superat el trànsit que va tenir el 2007, i amb la seva configurac­ió actual operativa de pistes semimixtes (segregades) hi ha estudis tècnics que demostren que pot arribar als 70 milions de passatgers i a les 90 operacions/hora incorporan­t procedimen­ts de control de trànsit aeri avançats...

És el que fan a l’aeroport interconti­nental número u d’Europa, Heathrow, que, per cert, no té aerolínies low cost. L’èxit del Prat es deu al trasllat el 2010 de més de cinc milions de passatgers de l’aeroport de Girona-Barcelona nord. El més intel·ligent seria tornar-los-els i

L’aeroport del Prat no ha arribat al màxim de la seva capacitat

connectar els tres aeroports amb l’AVE.

Atreure talent? Perquè ignoren i menyspreen el que hi ha a Catalunya, que ha d’emigrar.

Al Fòrum de Davos els millors economiste­s del món van assenyalar el clima com el risc econòmic més gran que tenim. Més avions, menys salut, menys economia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain