La Vanguardia (Català-1ª edició)

El drama mèdic va més enllà

- Francesc Puig

L’èxit de House ha marcat el drama mèdic a la televisió els últims anys. Va traçar una línia a seguir, amb protagonis­tes que, malgrat els problemes que tenen per relacionar-se amb els pacients, són els millors en la professió i sempre van un pas endavant. El 2017 es va estrenar The good doctor, protagonit­zada per un jove cirurgià amb autisme i síndrome de Savant, i aquest estiu ha arribat a Telecinco Doc, tot un èxit a Itàlia, que ja es va poder veure a AXN, en què un metge arrogant i distant s’adona que, després de tenir una experiènci­a com a pacient, l’empatia és fonamental per tractar els malalts.

Els que necessitin més drames mèdics es poden acostar a Transplant, que s’ha estrenat aquest estiu també a AXN (els dimarts a les 22 h i disponible a les principals operadores de televisió). La sèrie és una producció canadenca que també ha aconseguit dades d’audiència excel·lents als Estats Units, cosa que li ha valgut per renovar per un segon lliurament. El protagonis­ta és el doctor Bashir Bash Hamed (interpreta­t per Hamza Haq, Quantico), un metge extraordin­ari que va fugir a Toronto des de Síria amb la seva germana de 12 anys i que treballa en un local de xauarma mentre espera l’oportunita­t de poder reprendre la seva carrera en Medicina.

L’oportunita­t li arribarà quan una furgoneta xoca contra el restaurant on treballa. En Bash atén els clients i el personal del local amb qualsevol estri que té a l’abast (incloent-hi un trepant) per salvar-los la vida. Entre aquestes persones hi ha el cap d’urgències de l’hospital més important de Toronto –que interpreta el veterà John Hannah, l’actor més conegut del repartimen­t–, que després li oferirà una plaça de resident al seu equip. La novetat que Transplant aporta al gènere és que la formació mèdica d’en Bash és diferent de la dels seus nous companys perquè s’ha format al camp de batalla. Ha desenvolup­at el que ell anomena la “medicina cega”, en què tot es basa en l’instint i l’experiènci­a davant la impossibil­itat de disposar dels equips i els recursos adequats.

Tot i que la seva manera de treballar no serà compartida inicialmen­t pels seus companys, en Bash s’anirà adaptant a les normes que exigeix l’hospital i es guanyarà la confiança i el respecte dels seus col·legues. I, en paral·lel a les històries mèdiques habituals, la sèrie també navegarà per la història personal d’en Bash com a refugiat en un país com el Canadà, i abordarà trames com els prejudicis racials i l’esforç i el patiment de la gent que ha hagut de fugir del seu país per normalitza­r la seva situació.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain