La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els assalariat­s perden poder de compra el mes de juliol

L’IPC puja un 2,9% davant l’increment d’un 1,56% dels sous

- BARCELONA Agències

Els treballado­rs assalariat­s han perdut poder adquisitiu aquest mes de juliol.

Segons dades extretes de l’estadístic­a de negociació col·lectiva del Ministeri de Treball i Economia Social, els salaris pactats en conveni van pujar de mitjana un 1,56% al juliol, per sobre de l’augment registrat a començamen­ts d’any (+1,44%), però per sota de l’IPC, la dada avançada del qual el situa en el 2,9% el setè mes de l’any. La xifra indica que els productes del cistell de consum que mesura l’IPC han pujat per sobre dels salaris.

Aquest increment dels sous està per sota de les directrius marcades en l’Acord Interconfe­deral per a l’Ocupació i Negociació Col·lectiva dels anys 2018-2020. Aquest pacte plantejava pujades salarials de l’entorn del 2% més un punt percentual lligat a conceptes com la productivi­tat, els resultats empresaria­ls i l’absentisme laboral. L’Acord Interconfe­deral per a l’Ocupació i Negociació Col·lectiva (AENC) tenia vigència fins a l’any passat i, en aquests moments, es troba en espera que els sindicats i la patronal decideixin renovar-lo. Tot i això, aquest pacte és l’última referència vigent així que el desitjable seria que els salaris haguessin pujat un mínim del 2%.

Deixant de banda l’índex de preus al consum, el passat mes de juliol es van registrar 2.246 convenis col·lectius amb efectes econòmics el 2021, però només 235 es van firmar aquest mateix any. La resta, 2.011, es van tancar en exercicis d’anys anteriors, encara que despleguen també els seus efectes durant l’any 2021.

Els 2.246 convenis registrats en els set primers mesos del 2021 donaven empara a més de 5,2 milions de persones, segons informava Europa Press.

Del conjunt de convenis, 1.760 eren d’empresa, amb efectes sobre 325.000 treballado­rs i una pujada salarial mitjana de l’1,14%. Uns altres 484 eren convenis sectorials, que donaven cobertura a gairebé 4,9 milions de treballado­rs, amb una pujada salarial mitjana de l’1,56%.

Pel que fa als 235 acords de negociació firmats fins al mes de juliol, 173 eren convenis d’empresa, amb un increment salarial mitjà de l’1,18% per a 62.936 treballado­rs. Els 62 restants es van donar en els convenis d’àmbit superior, amb un increment de l’1,60% per a més d’1,7 milions de treballado­rs.

La jornada mitjana pactada en conveni es va situar al juliol en 1.741,38 hores anuals per treballado­r (1.713 hores en els convenis d’empresa i 1.743,27 en els convenis d’àmbit superior).

L’estadístic­a del Ministeri de Treball i d’Economia Social revela a més que el mes passat es van registrar 58 inaplicaci­ons

Patronal i sindicats handetanca­runnou acord sobre pujades salarials; l’anterior fixava pujades del 2%

de convenis, un 48,7% més que la xifra registrada el mateix mes de l’any passat (39), que van afectar uns 2.342 treballado­rs, davant els 1.133 treballado­rs afectats de fa un any. L’estadístic­a mostra que és una tendència a l’alça.

La desvincula­ció dels convenis suposa la revisió de les condicions laborals en les empreses. La reforma laboral aprovada l’any 2012 va introduir més facilitat perquè empresaris i treballado­rs poguessin pactar aquestes inaplicaci­ons de conveni sectorial amb l’objectiu de fer prevaler el conveni d’empresa. Antigament, sempre era el conveni sectorial el que prevalia i fixava les condicions mínimes del sector. Un dels temes candents sobre la reforma laboral que prepara el Govern espanyol és justament recuperar aquest model.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain