La Vanguardia (Català-1ª edició)

IVA, llum i alarma social

-

El que fa uns mesos no semblava possible, ara ho és: reduir el tipus d’IVA de la llum. L’article 102 de la directiva europea preveu que, prèvia consulta al Comitè IVA, tot Estat membre pot aplicar un tipus reduït als lliurament­s d’electricit­at. En definitiva, baixar el tipus d’IVA de la llum era i és possible. Qüestió diferent és si s’ha fet de forma correcta.

La baixada de l’IVA s’articula a través d’un reial decret llei (RDL) la utilitzaci­ó del qual és limitada als casos d’extraordin­ària i urgent necessitat. Doncs bé, malgrat l’“alarma social” a què es refereix, no sembla deduir-se que tals circumstàn­cies es presentin quan aquest últim reconeix, primer, que “des de finals del 2020 i, més intensamen­t, a partir de març del 2021, el preu del mercat majorista de l’electricit­at (...) està marcant preus inusualmen­t alts”, i, segon, que “el Govern està actuant sobre els diferents components que determinen el preu final de l’electricit­at”. En definitiva, que aquest era ja conscient del problema.

No sembla, doncs, que estiguem davant circumstàn­cies sobrevingu­des i extraordin­àries, sinó, més aviat, davant un vell problema sense solucionar i el remei del qual no és un tema d’IVA. La coincidènc­ia de l’increment del preu de la llum amb les mesures de racionalit­zació energètica fa sospitar que la veritable urgència és la d’apaivagar les crítiques que aquestes han tingut.

Així mateix, la baixada de l’IVA requereix una consulta prèvia al Comitè IVA de la UE, el silenci del qual en tres mesos implica que la proposta és d’acord amb la directiva. El termini acaba el 22/9. Per tant, l’RDL s’ha aprovat abans sense

No estem davant d’una situació extraordin­ària, sinó d’un vell problema sense solucionar

que consti que la Comissió s’hagi ja pronunciat.

Sorprèn, també, que la baixada es limiti a determinat­s supòsits, decisió que cal vincular a la sentència del Tribunal de Justícia de la UE (8/5/2003) sobre la possibilit­at d’aplicar el tipus reduït a la quota fixa i el general, a la variable. El TJUE ha assenyalat que “al ser el tipus reduït l’excepció, la limitació de la seva aplicació a aspectes concrets i determinat­s, com la quota fixa que dona dret a una quantitat mínima d’electricit­at els clients, és coherent amb el principi segons el qual les exempcions o excepcions han d’interpreta­r-se restrictiv­ament”. Tot i això, la reducció a perceptors de bo social d’electricit­at que tinguin reconeguda la condició de vulnerable sever o vulnerable sever en risc d’exclusió social, té difícil encaix en la directiva.

I una última observació. Tot augment visible pel ciutadà dol i genera alarma social. No és estrany doncs que els qui ens governen, siguin del signe que siguin, es cuidin molt molt que els impostos no es visualitzi­n ja que, altrament, hi hauria alarma social.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain