La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden espera una pluja de milions amb el pla d’infraestru­ctures

El Senat dels EUA es disposa a votar el paquet bipartit d’1,2 bilions de dòlars

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

L’amenaça de la variant delta sobre la recuperaci­ó i la inflació pengen sobre l’economia dels Estats Units i l’estabilita­t del Govern.

El president Joe Biden espera, tot i això, que el Congrés li doni una victòria amb una pluja de milions.

El Senat es disposa a aprovar un paquet d’1,2 bilions de dòlars per a infraestru­ctures, una vegada que s’han anat salvant els obstacles de procedimen­t durant el cap de setmana. Tot apunta que aquesta legislació rebrà el vistiplau, després que 70 senadors donessin suport diumenge a la nit a tancar la discussió de les esmenes, pas previ a sotmetre el projecte a votació.

Que 70 senadors sufraguess­in aquell pas significa que hi ha vint conservado­rs que han unit forces als 50 demòcrates. I ho han fet malgrat el continu sabotatge de l’expresiden­t Donald Trump amb els seus missatges amenaçador­s.

Entre bambolines per a aquella col·laboració bipartida s’esmenta l’habilitat de Biden, forjat als passadisso­s del Senat, i la col·laboració de deu senadors demòcrates i republican­s.

Per qüestions de procedimen­t, i ja que no hi va haver unanimitat per aplicar la via exprés, la votació final no es podia fer almenys fins a les tres de la matinada d’aquest dimarts. Calia complir amb el formalisme de 30 hores de debat sobre la proposta final, on va sorgir l’escrutini sobre el possible augment dels impostos a la indústria de la criptomone­da. La recaptació podria ascendir a 28.000 milions en deu anys.

El paquet per a infraestru­ctures, l’aprovació del qual a la Cambra Baixa es dona per segura, suposa una inversió com no s’havia vist en gaires dècades. Inclou almenys 110.000 milions per a carreteres i ponts, 73.000 en logística energètica, 65.000 en internet d’alta velocitat, 66.000 en trens, 39.000 en transport públic, 25.000 en aeroports, 27.000 en “remeis mediambien­tals” o 17.000 en ports. Com ho defineix el president Biden, “milions de llocs de treball ben pagats”.

Mitja dotzena de legislador­s demòcrates van fer circular

El Senat anuncia que obrirà immediatam­ent el procés de 3,5 bilions per a “infraestru­ctures humanes”

una carta per sol·licitar a Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra Baixa, que garanteixi una votació ràpida en aquest pacte bipartit. Malgrat que aquesta Cambra ja es troba en període de vacances, Pelosi va expressar la intenció de convocar d’urgència per fer aquesta votació.

Les ambicions dels demòcrates no s’aturen aquí. Els líders del partit al Senat tenen la intenció de posar aquest mateix dimecres la seva atenció en els 3,5 bilions del pressupost elaborat per la Casa Blanca. Es posarà a votació el procés per a la seva discussió, amb la data límit del 15 de setembre per a la seva aprovació. De fet, demòcrates liberals amenacen amb retirar el seu suport del pla d’infraestru­ctures si no es vincula a aquest projecte pressupost­ari, comparat al new deal de Franklin D. Roosevelt en els anys de la Gran Depressió.

En aquest paquet s’incorporen partides per a les “infraestru­ctures humanes”: sanitat, cura dels nens o provisions per a educació. Suposa introduir innovacion­s socials com el preescolar universal, el subsidi permanent de 300 dòlars per nen (segons ingressos de la llar), el permís familiar remunerat o la lluita contra el canvi climàtic.

El cap de la majoria al Senat, el demòcrata Chuck Schumer, i el senador Bernie Sanders en van difondre aquest dilluns les línies mestres. El finançamen­t recaurà en un increment dels impostos als que guanyen més

Yellen reclama que el pressupost solucioni el perenne problema de la renovació del sostre del deute

de 400.000 dòlars a l’any.

En canvi, malgrat les reclamacio­ns de Janet Yellen, secretària del Tresor, no s’abordarà en aquest paquet el perenne assumpte del sostre del deute, que s’ha de renovar aquest mateix setembre.c

 ?? EVELYN HOCKSTEIN / REUTERS ?? El senador Bernie Sanders i el cap de la majoria al Senat, el demòcrata Chuck Schumer
EVELYN HOCKSTEIN / REUTERS El senador Bernie Sanders i el cap de la majoria al Senat, el demòcrata Chuck Schumer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain