La Vanguardia (Català-1ª edició)

El jutge desbloquej­a els 34 milions del rescat de Plus Ultra

El magistrat defensa que l’alliberame­nt garantirà “la viabilitat” de l’aerolínia

- JOAQUÍN VERA Madrid

Llum verda perquè la companyia aèria Plus Ultra rebi els 34 milions d’euros pendents per al seu rescat. El jutjat d’instrucció número 15 de Madrid –el mateix que va paralitzar fa menys de 20 dies la segona part del rescat atorgat pel Govern després d’admetre a tràmit dos denúncies del Partit Popular i Vox– va desbloquej­ar ahir el lliurament a fi d’evitar la fallida de l’empresa. A més el magistrat va aprofitar per assegurar que “de moment” no hi ha “ni el més mínim” indici de delicte, de què l’acusa l’oposició.

La decisió la va acordar el jutge en funcions que es troba aquests dies substituin­t la titular del jutjat madrileny. A la interlocut­òria, a què ha tingut accés La Vanguardia, el magistrat de guàrdia argumenta que ha ponderat dos escenaris per arribar a la seva resolució. El primer, alçar la suspensió amb l’hipotètic risc d’una pèrdua definitiva dels 34 milions d’euros, ja que la companyia –com al·leguen les acusacions populars– “no podrà tornar mai” aquest préstec participat­iu. El segon, mantenir la suspensió amb l’hipotètic risc de la fallida definitiva de Plus Ultra i “el consegüent perjudici dels creditors” –inclosos els passatgers que han comprat els vols– i “la impossibil­itat” de recuperar els 19 milions d’euros del primer préstec.

El jutge, que ha analitzat nous informes inclosos en el recurs que Plus Ultra va presentar contra el bloqueig, s’inclina finalment per autoritzar el lliurament dels 34 milions conforme al pla de viabilitat aprovat pel Fons de Suport a la Solvència d’Empreses Estratègiq­ues, ja que aquest permetrà “la viabilitat” de la companyia i “la devolució dels préstecs de l’Administra­ció”.

La interlocut­òria assegura que “de moment” no hi ha “ni el més mínim” indici de delicte en el rescat

L’alliberame­nt del rescat no vol dir que el jutjat hagi arxivat la causa. La fase d’instrucció seguirà el seu curs per determinar si hi va haver realment un delicte. Tot i això, el magistrat assegura que fins ara no hi ha indicis dels fets denunciats, ja que els partits denunciant­s s’han limitat “a transcriur­e articles del Codi Penal i la seva jurisprudè­ncia, sense enllaçarho amb els fets denunciats”. Tant, prosseguei­x el magistrat, que “no apareix delicte de suborn davant l’absoluta falta de referència al do o contrapres­tació pel presumpte atorgament fraudulent de l’ajuda financera a Plus Ultra”. Igual com amb el presumpte delicte de tràfic d’influèncie­s, “atès que tampoc no hi ha cap referència” que es beneficiés a l’aerolínia per possibles raons d’amistat, parentiu o jerarquia”.

Així, recorda que el rescat va ser aprovat “després del filtre dels informes d’un assessor financer extern i un assessor legal extern, que van comprovar el compliment” dels requisits. I tal operació portava inclòs en el seu acord com a garantia un contracte de penyora del 51% de les accions i un acord de gestió de la companyia: “És a dir, mesures de control sobre la destinació d’aquesta ajuda pública”.c

 ?? ARXIU ?? El jutge ha de dirimir les denúncies del Partit Popular i de Vox contra el rescat de Plus Ultra
ARXIU El jutge ha de dirimir les denúncies del Partit Popular i de Vox contra el rescat de Plus Ultra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain