La Vanguardia (Català-1ª edició)

De l’hotel al futbol

El Govern i l’OMT recuperen el Congrés Mundial de Turisme Esportiu a Lloret per impulsar un sector que movia 550 milions abans de la covid

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

La crisi turística que ha portat la pandèmia ha exposat com mai les debilitats d’un dels principals sectors econòmics del país. Entre elles, l’estacional­itat. Concentrar la major part de l’activitat en els mesos d’estiu provoca saturació a les destinacio­ns i precarieta­t laboral, amb una alta proporció de treballado­rs fixos discontinu­s i temporals. Aquest és precisamen­t un dels problemes que s’intenten solucionar impulsant línies de negoci alternativ­es, com el turisme esportiu que Catalunya prova ara de recuperar.

L’Agència Catalana de Turisme (ACT) i l’Organitzac­ió Mundial de Turisme van anunciar ahir que Lloret de Mar acollirà la celebració del Congrés Mundial de Turisme Esportiu els pròxims 25 i 26 de novembre amb l’objectiu de rellançar un sector que en l’exercici del 2018 va moure 558 milions d’euros a Catalunya, tant de manera directa com indirecta.

El congrés ja estava programat per al 2020 però es va haver de posposar per la pandèmia. La nova edició se celebrarà de forma híbrida, tant presencial com en línia, i abordarà els canvis imposats després de la covid, les tendències en l’esport i la innovació en aquest tipus de turisme –assistènci­a en massa a esdevenime­nts, marc mediambien­tal o estratègie­s publicopri­vades per impulsar l’activitat–.

Des de l’ACT assenyalen el turisme esportiu com un sector estratègic per a Catalunya, on poder rendibilit­zar la planta hotelera i les instal·lacions esportives desenvolup­ades des dels jocs olímpics del 1992. A més, subratllen des del sector, es tracta d’una activitat que no depèn dels mesos d’estiu i atreu un tipus de visitant d’alt valor afegit i fora del model de sol i platja.

Només el 2018, prop de 260.000 turistes internacio­nals van triar Catalunya per motius esportius, segons dades de l’ACT, generant una despesa directa de 140 milions d’euros. A això cal sumar més de 500.000 turistes de la mateixa Catalunya i uns altres 200.000 de la resta d’Espanya, amb una despesa d’uns 130 milions. A aquests 270 milions d’impacte directe se sumen 288 milions més d’impacte indirecte i induït.

El Govern vol aprofitar el congrés del proper novembre per llançar una campanya enfocada en aquesta activitat i situar Catalunya com un de les principals destinacio­ns per a l’esport, un segment que, a més de competicio­ns, atreu convencion­s i exhibicion­s. Lloret de Mar és un dels municipis turístics interessat­s en impulsar aquest sector per no dependre només de l’estiu. Compta amb el certificat de turisme esportiu des del 2006 i el 2019 va rebre més de 60.000 esportiste­s, amb 446 esdevenime­nts i competicio­ns.c

La indústria dels viatges prova de desestacio­nalitzar el negoci amb ofertes turístique­s alternativ­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain