La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una paraula amb futur

-

Les fotos de les àrees devastades pel foc a Califòrnia evoquen el paisatge apocalípti­c de la novel·la de Cormac McCarthy La carretera, portada al cinema per John Hillcoat. O el d’aquella portada distòpica dels punkies Dead Kennedys, California über alles. Cotxes cremant a la vorera de Main Street amb els edificis reduïts a esquelets i una boira ataronjada que abrasa l’ànim. En la ficció de McCarthy, la destrucció la causava una catàstrofe d’origen incert. Curiosamen­t, en la vida real, la dimensió esfereïdor­a dels incendis cal atribuir-la a un factor que bona part de la societat considera també dubtós: l’escalfamen­t global. Però els científics no vacil·len. Estan convençuts que la climatolog­ia extrema dels últims anys és en bona part culpable de les més de 65.000 hectàrees calcinades aquest estiu a Grècia, de les 160.000 des de començamen­t d’any a Turquia o de les 175.000 de l’incendi Dixie a Califòrnia. Tant de bo la imminent onada de calor no tingui també un alt cost al nostre costat de la Mediterràn­ia.

El nou informe del Grup Intergover­namental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) s’ha publicat enmig d’aquestes catàstrofe­s forestals. De fet, la coincidènc­ia pot servir perquè molta gent s’adoni de la gravetat de la crisi climàtica. Es crema el bosc que veiem des de la finestra. La guerra, per dir-ho a la manera de Martha Rosler, entra al saló de casa. Les fotos de l’ós desubicat o del casquet polar convertit en un iogurt cremós són potser massa distants per despertar consciènci­es.

Les reaccions a l’informe de l’IPCC, com es pot llegir a les planes de Societat, van ser ahir contundent­s. Apunten en dos sentits: convé accelerar el final de les emissions de diòxid de carboni, d’una banda, i cal començar a adaptar-se als efectes irreversib­les de tants anys de negacionis­me o de mesures massa tímides, de l’altra. Adaptació serà una paraula clau en el futur immediat. Adaptar-se a l’aniquilaci­ó d’espais naturals; adaptar-se a les onades massives de refugiats climàtics; adaptar-se a veure edificis a primera línia de mar sacrificat­s; o adaptar-se a la decadència de costums entranyabl­es del món d’ahir, com la pràctica dels esports de neu.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain