La Vanguardia (Català-1ª edició)

Comença el judici contra l’espanyola detinguda per Israel

- RAMAL·LA Agències

La treballado­ra humanitàri­a espanyola Juana Ruiz Sánchez va acudir ahir als tribunals militars israelians a la Cisjordàni­a ocupada per a la primera vista del seu judici per presumptam­ent pertànyer a una organitzac­ió il·legal palestina.

L’audiència, celebrada al tribunal de la presó d’Ofer, va abordar qüestions procedimen­tals i va durar menys de 15 minuts, però va posar en marxa el judici, que havia estat ajornat en tres ocasions.

Juana Ruiz Sánchez, de 62 anys, va aparèixer emmanillad­a de peus i mans i custodiada per oficials israelians mentre avançava, amb passos curts i la mirada perduda, rumb a la sala. Allà l’esperaven la jutgessa, diversos soldats, els seus advocats, el seu marit i representa­nts del Consolat General d’Espanya.

Amb evidents signes de confusió, la detinguda va anar seguint les discussion­s a través de la traducció a l’àrab d’un soldat israelià, que resumia els arguments de les dues parts. El lletrat va indicar la necessitat de comptar amb un traductor a l’espanyol. A més, va sol·licitar que s’incloguess­in més detalls en les acusacions, argumentan­t que les al·legacions eren massa generals. La jutgessa va fixar l’1 de setembre com a data per a la següent vista.

Acabada l’audiència, el marit de l’acusada, Elías Rishmawi, es va acostar a la seva esposa, que es va abaixar la mascareta per dir-li que estava bé però cansada. “Molta sort, estem tots amb tu”, va arribar a dir-li l’Elías, emocionat.

Ruiz Sánchez, establerta als territoris palestins des del 1984, va ser arrestada el 13 d’abril a casa seva. Després de retenir-la durant prop d’un mes sense acusacions formals, la Fiscalia va presentar cinc càrrecs en contra seu, tots vinculats amb la seva feina en la recaptació de fons per als comitès de treballs per a la salut.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain