La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els talibans controlen el 65% de l’Afganistan, segons fonts de la UE

- KABUL Reuters

Un resum ràpid de la situació dona idea de la seva gravetat. El president afganès, Aixraf Gani, està demanant ajuda a milícies regionals perquè acudeixin a protegir Kabul dels talibans i ha renunciat a lluitar als districtes rurals més difícilmen­t defensable­s. Però el que sembla reflectir més clarament el quadre general és l’afirmació d’un alt funcionari de la Unió Europea que els talibans ja controlen el 65% del país. Segons aquesta font, ara mateix amenacen onze capitals de província i proven d’impedir que Kabul rebi auxili des del nord de l’Afganistan, que durant anys ha estat bastant lliure de la presència dels talibans.

Ahir a la tarda els insurgents van prendre la ciutat occidental de Farah, a prop de l’Iran, després de diversos dies de forts combats. És la setena capital provincial que capturen en menys d’una setmana. Diumenge passat s’instal·laven a Aybak, capital de la província de Samargan, que es troba a la carretera principal que uneix Kabul amb la gran ciutat del nord, Mazar-eXarif. La importànci­a estratègic­a d’aquest avanç és evident.

Avions de combat dels Estats Units han estat donant suport amb bombardejo­s a l’exèrcit afganès però aquest suport ha estat del tot insuficien­t. Els Estats Units completara­n la seva retirada a finals de mes, segons l’acord subscrit amb els talibans, que van prometre no atacar les forces estrangere­s en la seva retirada però es van negar a un alto el foc.

La comissiona­da de drets humans de les Nacions Unides, Michelle Bachelet, va dir que hi ha informes que suggereixe­n crims de guerra i contra la humanitat, i que parlen d’execucions sumàries de soldats governamen­tals pels talibans.

Un funcionari provincial de la ciutat d’Aybak citat per Reuters, Mohamed Abbas, va dir que les tropes havien fugit davant l’arribada dels talibans i que l’única manera de sobreviure era “autoimposa­r-se un arrest domiciliar­i o escapar-se a Kabul”. Els talibans van enviar a casa tots els funcionari­s d’Aybak.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain