La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barry es queda a Nova York

Homenatge al gamarús que es va instal·lar a Central Park i va morir atropellat

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Barry va ser vist per primera vegada a Nova York l’octubre passat. La seva presència es va considerar un bon auguri enmig de la foscor de la plaga. Fins i tot va decidir estiuejar a Manhattan, una cosa insòlita entre la seva espècie.

Barry s’ha quedat per sempre. “Estic molt trist i he plorat molt. Gràcies a tu vaig deixar de tenir por durant la pandèmia. Sempre estaràs al meu cor”, va escriure la Bella, una nena de nou anys. “En pau descansis, vas captivar la ciutat mentre vam patir el captiveri de la covid, et trobarem a faltar”, d’autor anònim.

Aquestes notes, i moltes altres, formen part del memorial improvisat que els novaiorque­sos han dedicat a Barry –un gamarús americà– davant el rectilini arbre de cicuta de Central Park, a la zona coneguda com The Ramble. Va adquirir tanta celebritat que molts veïns van sortir a trobar-lo, encara que no haguessin dedicat mai ni un minut a observar ocells.

Va morir la matinada de divendres passat, atropellat per un vehicle de mantenimen­t del recinte. Se suposa que volava a baixa altura per caçar alguna presa.

Més d’un centenar de novaiorque­sos es van reunir dilluns a la nit per retre homenatge a un dels pocs alleujamen­ts que els ciutadans van trobar en un període tràgic per a la Gran Poma, un dels llocs més castigats del món pel coronaviru­s. Barry va captivar no només els veïns de la metròpolis, sinó que també va ser protagonis­ta de reportatge­s en mitjans internacio­nals.

“Ens va fer la vida més rica, ha estat generós mostrant-se a tothom. Era extraverti­t i no tenia cautela amb els humans, ella era bastant dòcil”, va remarcar David Barrett, que gestiona a Twitter el compte Bird Alert (alerta d’aus), que es dedica recollir les observacio­ns més rellevants i que serveix de guia per als aficionats.

Des d’aquest compte va convocar aquesta espècie de funeral i va ser el mateix Barrett el que va oficiar l’elegia de comiat. “Aquesta és una història inusual a Central Park”, va subratllar. Expliquen els experts que feia dècades que no es veia un gamarús americà (Strix diversa) i encara és més estrany que es decidís a passar el període estival a Nova York.

“Hem de donar-li les gràcies, és el primer que es va establir a la nostra ciutat i era impression­ant veure’l volar”, va afegir Barrett

 ?? KENA BETANCUR / AFP ??
KENA BETANCUR / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain