La Vanguardia (Català-1ª edició)

València sosté el foc creuat amb Madrid pels impostos autonòmics

La pugna anticipa un agre debat sobre el model de finançamen­t a la tardor

- REDACCIÓ Barcelona

El Govern valencià persisteix en la seva batalla particular contra l’avantatge de la capitalita­t madrilenya i, a cor, el Partit Popular defensa a l’uníson la seva recepta fiscal, que consisteix a rebaixar –o com a mínim prometre-ho– impostos allà on governa. De fons, els prolegòmen­s del debat del nou model de finançamen­t autonòmic, que a partir de la tardor promet ser molt poc pacífic. Centenars de milions i el funcioname­nt de molts serveis públics estan en joc.

Malgrat que la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, va desmentir taxativame­nt que l’Administra­ció central tingui cap mena de propòsit de considerar la proposta valenciana d’establir un impost de capitalita­t Madrid, l’Executiu valencià insisteix que cal buscar una solució al desequilib­ri econòmic i financer entre la capital de l’Estat i la resta de comunitats.

El conseller d’Hisenda de la Comunitat, Vicent Soler, en unes declaracio­ns a l’agència Efe, remarca que, independen­tment que el Govern central pugui desestimar la seva proposta, “cal buscar solucions” que resolguin el desequilib­ri territoria­l que planteja la puixança madrilenya a la resta de comunitats. Encara més, Soler critica obertament les polítiques “regressive­s” del Govern del PP a la Comunitat de Madrid, que, va dir, són possibles precisamen­t per la seva “gran capacitat fiscal producte de la seva condició de capital” financera i econòmica d’Espanya.

El conseller de Model Econòmic qüestiona en aquestes declaracio­ns que la política fiscal madrilenya serveixi als interessos de tots els madrilenys en la mesura que les rebaixes fiscals dels successius governs del PP en aquesta Comunitat tenen com a conseqüènc­ia una reducció dels recursos públics “que necessiten les classes mitjanes”, que no són, a parer seu, els que es beneficien de les rebaixes impositive­s.

El PP es defensa de les acusacions de dúmping fiscal, però ho fa atacant per elevació el Govern central. El portaveu d’Economia del PP al Congrés, Miguel Ángel Castellón, demanava dimarts a l’Executiu que respecti la política fiscal de les comunitats governades pel seu partit perquè és una fórmula que “ha funcionat en el passat i està funcionant” a Madrid, a Andalusia i també a Galícia, on el president Alberto Núñez Feijóo va anunciar fa poc una baixada d’impostos.

En unes declaracio­ns recollides per Europa Press, Castellón va assenyalar que “moderar” les pujades d’impostos i “baixar-les en la mesura que sigui possible” són fórmules que estan fent créixer Madrid i Andalusia per sobre de comunitats com Catalunya i la Comunitat Valenciana “els últims mesos”. Així, va demanar al Govern central que respecti l’autonomia en matèria fiscal de les comunitats autònomes perquè puguin establir els seus impostos, especialme­nt en els trams autonòmics, i ha denunciat que el president, Pedro Sánchez, “se salta les normes” per “atacar” els que no pensen com ell i per “controlar els que no té sota control”.

Ciutadans, que governa amb el PP a l’Ajuntament de Madrid i a la comunitat d’Andalusia, sí que ha replicat al Govern de Ximo Puig. Nacho Martín Blanco, portaveu del partit al Parlament català, va retreure a l’Executiu valencià el seu discurs, que va qualificar de “populista”, i va recordar que en aquests discursos sobre les diferèncie­s entre territoris van créixer els fonaments del procés català i altres experiènci­es funestes per a la política, com ara la Lliga Nord amb el seu “Roma lladre”.

La portaveu de Ciutadans (Cs) a València, Ruth Merino, també va denunciar “la falta de voluntat política perquè hi hagi una igualtat real entre tots els espanyols” i va exigir al president de la Generalita­t valenciana, Ximo Puig, que “deixi d’obeir el president del Govern, Pedro Sánchez, i es planti per aconseguir un finançamen­t just per a la Comunitat Valenciana”.c

El conseller d’Hisenda valencià qüestiona que les rebaixes fiscals del PP siguin equitative­s

 ?? ANA ESCOBAR / EFE ?? El conseller d’Hisenda valencià, Vicent Soler
ANA ESCOBAR / EFE El conseller d’Hisenda valencià, Vicent Soler

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain