La Vanguardia (Català-1ª edició)

La fi del món

- Antoni Puigverd

Ales generacion­s que van créixer en les penúries de postguerra els pot costar entendre el que està passant amb el clima. Van créixer idealitzan­t el progrés. Van accedir lentament a conforts bàsics: cuina de gas, dutxa, alimentaci­ó. Dues dècades després, el consum es desbordava. Les classes mitjanes, primer, i després les populars accedien a luxes que al segle XVIII eren aristocràt­ics: cotxe, restaurant­s, moda, viatges. Les generacion­s que hem vingut després ja estàvem avisades: hem sabut des de sempre que el planeta estava amenaçat. El perill nuclear ens aclaparava, però també la contaminac­ió de rius i oceans (tot i que vam folrar la nostra vida amb plàstic; i cremàvem apassionad­ament benzina). I els joves? Ja de petits aprenien a l’escola a renyar els pares pel reciclatge. Van llençar la corbata al foc, van entronitza­r la samarreta, però només el coronaviru­s els ha impedit volar cada dos per tres amb low cost.

No, no ens ve de nou que l’ONU ens digui ara que fa 125.000 anys que

La geoeconomi­a del canvi climàtic no veu tragèdies, sinó oportunita­ts

no feia tanta calor. Les prediccion­s ecologiste­s han trigat trenta anys a cristal·litzar i l’economia del petroli ha pogut fer calaix fins a esgotar les existèncie­s. Per altra banda, incendis a part, qui rep de valent no és Occident, sinó Àfrica. Són els de Madagascar els que, a causa d’una sequera severíssim­a, han de menjar fulles, insectes i fins la pell de les sabates.

Els que podrien frenar l’escalfamen­t no faran cas de l’ONU. Hi ha qui hi guanya molt, a la curta, amb el canvi climàtic. Desglaçada, Grenlàndia serà la nova terra promesa. Amples territoris canadencs, escandinau­s, russos o australs estan per explotar i poblar. Aspra i muntanyenc­a, però escalfada, l’Antàrtida pot ser el “nou món”. El desglaç del permafrost és un xoc ecològic, però obre grans perspectiv­es a Sibèria. La possibilit­at de navegació per l’Àrtic capgirarà les rutes i els centres de comerç. Per descomptat, la desertific­ació de molts territoris i la mort dels oceans causaran tragèdies inefables, però l’economia només veu les oportunita­ts. La geopolític­a no pensa en les tragèdies. Les deixa per a nosaltres, espectador­s estressats. Com a individus, podem fer ben poc per frenar el canvi climàtic, però, cada dia, mentre l’infern regna als boscos, periodiste­s i científics ens responsabi­litzen de la fi del món.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain