La Vanguardia (Català-1ª edició)

Victòria important de Biden al Senat

- Adjunt al Director: __ Redactors en cap: __ Defensor del lector: __ Consellers de Direcció:

Després que el Senat aprovés al març el paquet d’estímuls a l’economia dels Estats Units presentat per Joe Biden, per valor d’1,9 bilions de dòlars, ahir el president va aconseguir un important triomf polític a l’arrencar un acord bipartit a la Cambra Alta i l’aprovació –per 69 vots a favor, 19 d’ells republican­s, i 30 en contra– del seu pla d’infraestru­ctures, el més gran en dècades i estimat en 1,2 bilions de dòlars.

El projecte preveu la inversió de 550.000 milions de despesa federal en carreteres, ponts i transport, però també en internet de banda ampla i en la lluita contra el canvi climàtic, i ha estat possible gràcies a un acord poc freqüent entre demòcrates i republican­s al qual no ha estat aliena l’habilitat i experiènci­a del mateix Biden al Senat durant molts anys. L’acord és fruit de l’entesa aconseguid­a entre els corrents centristes i moderats dels dos partits, que han guanyat força i han possibilit­at que durant setmanes es negociés el paquet, superant un possible bloqueig republicà. Els demòcrates han resistit les queixes de la seva ala liberal, que creia insuficien­t la proposta, i els republican­s han ignorat les crítiques de les seves veus més conservado­res i distants, encapçalad­es per un Donald Trump que ha insultat i amenaçat amb represàlie­s electorals els republican­s que han fet possible el pacte, entre ells el mateix líder conservado­r al Senat, Mitch McConnell.

El projecte ha tingut el suport de senadors dels dos partits a causa de les partides federals que aportarà als seus estats i de què podran presumir davant els seus electors. L’aprovació senatorial és una gran victòria de Joe Biden, que ha apostat per la recuperaci­ó econòmica i la lluita contra la pandèmia com els eixos fonamental­s per presentar un bon balanç de gestió, i aquesta era una de les pedres angulars de la seva agenda.

Biden ha parlat d’“inversió històrica” que permetrà crear de mitjana dos milions de llocs de treball a l’any en la pròxima dècada. El projecte de llei passa ara a la Cambra de Representa­nts, on l’aprovació es preveu més incerta per les pugnes entre l’ala esquerra i la centrista dins de l’estreta majoria demòcrata.

Sense solució de continuïta­t, el Senat ha començat a debatre un segon paquet elaborat per la Casa Blanca –per valor de 3,5 bilions de dòlars– molt més ambiciós i que alguns demòcrates volen lligar a l’aprovat ahir perquè conté les anomenades “infraestru­ctures humanes” amb partides per al Medicare, l’educació, l’habitatge, els subsidis per fill, els permisos familiars retribuïts... En definitiva, un paquet financer destinat a les persones i a les famílies, que tindrien més diners a la butxaca, en especial les més pobres. Tot això es pagarà apujant els impostos als qui guanyen més de 400.000 dòlars anuals, mentre que el pla d’infraestru­ctures es finançarà reutilitza­nt partides ja existents i amb retallades de despeses i fluxos d’ingressos. El 15 de setembre és la data límit per aprovar aquest segon paquet, que, previsible­ment, només obtindrà el suport demòcrata perquè els republican­s en rebutgen la mida i el cost. Els demòcrates pretenen aprovar-lo sense els seus vots a través d’un ardit legislatiu anomenat “reconcilia­ció pressupost­ària”. El punt crucial d’aquest projecte és que no inclou la pujada del sostre del deute.

Si Biden aconseguei­x tirar endavant els dos projectes de llei –un ja el té a la butxaca en espera de la votació a la Cambra de Representa­nts–, haurà fet un pas de gegant en l’objectiu principal de la seva agenda política nacional en el seu primer mandat. Es tractaria de la legislació més històrica i transcende­nt aprovada als Estats Units des de la Gran Depressió, comparable amb el new deal de Roosevelt.c

Acord bipartit per aprovar el pla d’infraestru­ctures per 1,2 bilions de dòlars

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain