La Vanguardia (Català-1ª edició)

El debat de l’aeroport

-

Ciutadans i el Partit Popular s’han sumat al grup de les formacions polítiques i entitats econòmique­s i socials que defensen l’ampliació de l’aeroport de Barcelona. Inés Arrimadas, en aquest sentit, afirma que ha de ser possible trobar una fórmula que permeti fer compatible el respecte per l’entorn natural amb la sostenibil­itat econòmica d’un aeroport, ja desbordat, que d’aquí cinc o deu anys hauria de rebutjar enllaços aeris interessan­ts per a Catalunya i Espanya.

Malgrat l’acord entre el Govern central i la Generalita­t per aprovar l’ampliació de l’aeroport del Prat proposada per Aena, amb una inversió històrica de 1.700 milions d’euros, hi ha un debat encès entorn de la conveniènc­ia del projecte. L’alcaldessa de Barcelona, que en ocasions defensa plantejame­nts que no afavoreixe­n el progrés de la ciutat, lidera l’oposició del projecte amb dos arguments: que no es pot apostar per l’aviació, perquè és un mitjà de transport molt contaminan­t, i que cal salvar l’entorn natural de l’aeroport pel seu valor ecològic.

El primer que cal dir és que, d’entrada, el món no renunciarà al transport aeri interconti­nental i que Barcelona i Catalunya en el seu conjunt no poden quedar aïllades de la connexió amb els continents americà i asiàtic, que són els dos grans focus internacio­nals de progrés econòmic i cultural. El segon que cal dir és que les obres d’ampliació de l’aeroport barceloní està previst que acabin el 2031 i que, en aquella data, s’espera que ja existiran nous combustibl­es molt menys contaminan­ts per a l’aviació. L’objectiu és que el 2050 volar ja sigui ecològicam­ent neutre o, com mínim, molt més sostenible. La connexió de Catalunya amb la resta del món, per tant, pot ser perfectame­nt compatible amb la lluita contra el canvi climàtic. A més, la protecció de l’entorn natural està inclosa en el projecte presentat per Aena. Fins i tot es preveu que la zona protegida s’ampliï més d’un 25%. En aquest sentit, els paratges naturals del delta del Llobregat guanyarien més importànci­a i podrien continuar dins de la Xarxa Natura 2000 de la UE, tal com s’ha fet amb altres projectes similars en altres països europeus. La garantia addicional, en qualsevol cas, és que tot això ha de ser aprovat per la Comissió Europea. Brussel·les no autoritzar­à res que no sigui compatible amb els nous estàndards mediambien­tals.

Catalunya, per tant, no pot ni ha de renunciar a la seva interconne­xió amb la resta del món ni al progrés econòmic i cultural que això li pot suposar.c

La prevista ampliació de les pistes del Prat compta també amb el suport de Cs i PP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain