La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern insta a llaurar els camps i evitar sortides al bosc pel risc de foc

- REDACCIÓ Barcelona

L’arribada d’una massa d’aire saharià a Catalunya crearà a partir d’avui unes condicions meteorològ­iques com les que han afavorit els incendis forestals a Turquia i Grècia. La previsió del servei de prevenció d’incendis de la Generalita­t parla directamen­t de la pitjor setmana pel que fa a perill de foc forestal dels últims 18 anys.

L’onada d’aire saharià persistent i duradora causarà temperatur­es elevades i humitats relatives molt baixes fins a la setmana que ve. A més a més, les temperatur­es no baixaran a la nit i, per aquest motiu, no hi haurà recuperaci­ó nocturna.

Aquesta situació, afegida a la sequera que afecta la vegetació durant els últims mesos, deixa les comarques de Ponent, la Catalunya Central i el prelitoral central en una situació de risc extrem d’incendi. En l’àmbit mediterran­i el perill serà molt alt.

No es vivia una situació així a Catalunya des de l’any 2013.

Aquell episodi es va allargar durant dues setmanes, però va ser menys intens i tot i això hi va haver tres incendis que van cremar més de 1.000 hectàrees.

Davant aquest panorama, la Generalita­t insta a evitar les excursions al bosc si no són estrictame­nt necessàrie­s. “Són dies de minimitzar l’activitat a la muntanya, són dies d’anar a la platja”, deia ahir la consellera Teresa Jordà a través de les xarxes socials, fent una crida a la responsabi­litat ciutadana. En la reunió del pla Infocat convocada avui s’estudiarà l’activació d’altres mesures com ara el tancament dels accessos als parcs naturals i a l’entorn rural dels municipis més afectats.

El Departamen­t d’Acció Climàtica, Alimentaci­ó i Agenda Rural ja va demanar ahir als agricultor­s que llauressin els camps de cereals de manera perimetral, abans de l’arribada de l’onada d’aire calent, per crear franges de protecció que dificultin la propagació i facilitin les tasques d’extinció d’un hipotètic foc forestal al llarg de les pròximes hores.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain