La Vanguardia (Català-1ª edició)

La calor dispara les alarmes pels incendis i per la salut de la gent gran

- REDACCIÓ Barcelona

Salten les alarmes davant l’onada de calor que arriba avui i previsible­ment durarà fins diumenge. Ahir una desena de províncies van decidir activar l’alerta groga. Augmenten els riscos d’incendis i la inquietud per la salut de les persones, en especial de la gent gran.

El perill d’incendis forestals és sobretot a la conca mediterràn­ia, segons el Col·legi d’Enginyers Forestals. A Catalunya el president Pere Aragonès va dir que el risc d’incendis és el més elevat dels últims 18 anys. L’abandoname­nt de l’activitat agrícola extensiva per falta de rendibilit­at i d’altres usos tradiciona­ls de la muntanya com la recollida de llenya i el pasturatge extensiu han convertit les zones boscoses en polvorins on l’arribada de la calor es converteix en una amenaça addicional. La pujada de les temperatur­es provocarà que els mapes de risc d’incendis forestals estiguin en vermell intens durant tota la setmana. Des de començamen­t d’any s’han registrat 14 grans incendis a tot Espanya de més de 500 hectàrees.

La gent gran constituei­x un altre motiu de preocupaci­ó: tenen una percepció més baixa de les altes temperatur­es i corren el perill de deshidrata­r-se. Amb l’edat s’experiment­en

El president Aragonès diu que Catalunya afronta el risc de focs més gran dels últims 18 anys

una sèrie de canvis fisiològic­s que alteren la percepció de la temperatur­a i fan que les persones grans puguin tenir “menys sensació de calor de la que fa realment”, i per això cal extremar les precaucion­s, sobretot quan visquin sols.

Sanitat recorda com fer front a les temperatur­es extremes i evitar insolacion­s i cops de calor, que venen precedits per mal de cap, nàusees, marejos, vòmits, cansament, sudoració, pell freda, pàl·lida o humida, pols ràpid i feble, i febre de menys de 40°C.

Com s’ha d’actuar? S’ha de beure aigua a glopets, estar en un lloc fresc, afluixar-se la roba i aplicar-se draps humits o dutxar-se amb aigua freda. I també cal buscar atenció immediata si es pateixen malalties cròniques o si els símptomes empitjoren o duren més d’una hora.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain