La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les escomeses de les orques no són un joc, sinó una conducta rutinària

El fenomen, que només passa a Espanya i Portugal, sorprèn la comunitat científica

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona CHUS DEL PINO Cadis

Salvament Marítim va haver de remolcar dilluns dos velers que havien quedat a la deriva després de rebre escomeses d’orques a les costes de Cadis. Des del febrer s’ha comptabili­tzat més de mig centenar d’incidents semblants a la zona, i la Capitania Marítima de Cadis ha restringit la navegació d’embarcacio­ns a vela de menys de 15 metres d’eslora, mentre els científics busquen una explicació per aquesta conducta nova dels cetacis, que es va manifestar per primera vegada l’any passat a l’estret de Gibraltar i, posteriorm­ent, a Galícia i la costa de Portugal.

“El misteri és de proporcion­s comparable­s al de l’origen de la pandèmia”, il·lustra Alfredo López, president de la Coordenado­ra para o Estudo dos Mamífe

Albirament d’orques a Cadis. El que abans es podia considerar bona sort ara s’ha convertit en moments de pànic per a les embarcacio­ns d’esbarjo que transiten per l’Estret.

La zona està esquitxada per nombroses empreses que ofereixen viatges per gaudir del mar, i un dels grans reclams és l’albirament d’orques i dofins. Són molts els turistes que volen viure aquesta experiènci­a. Però les últimes setmanes el ros Mariños. Se’n por treure l’entrellat en qüestió de mesos, en funció del ritme de les investigac­ions, o poden transcórre­r anys. Les interaccio­ns d’orques en grup amb embarcacio­ns són un fenomen únic, que només ha tingut lloc a les costes espanyoles i portuguese­s, i recent, i per això concita l’interès de la ciència a escala internacio­nal. “Els animals continuen amb aquesta rutina. Van desaparèix­er entre el novembre i el febrer, quan devien ser en aigües oceàniques, i al febrer van entrar en aigües de Cadis seguint aquest comportame­nt. En aquesta època hi ha més interaccio­ns perquè hi ha més densitat de trànsit marítim”, explica López.

Al primer informe d’experts, l’any passat, els incidents es van atribuir a la curiositat d’exemplars joves i a revenges per topades amb vaixells. “El detonant d’aquest estrany i innovador comportame­nt podria haver estat un incident aversiu que les orques van tenir amb una embarcació, en què la velocitat del vaixell podria haver estat un component crític”. Per això, deia, els animals van adoptar un comportame­nt preventiu consistent a disminuir la velocitat dels navilis mitjançant la manipulaci­ó del timó.

Tot i això, un estudi detallat dels casos ha trastocat aquesta hipòtesi i ha disparat la perplexita­t dels experts. “Ens vam adonar que no eren tres exemplars, sinó set. Ni eren tan poques ni eren tan joves. Fins i tot s’observa algun exemplar adult amb cria”, recondueix López. Ara s’observa fins i tot la participac­ió de més adults. “És una sorpresa absoluta i no hi ha una explicació exacta, lògica i precisa”, concedeix, i augura que les interaccio­ns prosseguir­an perquè s’han convertit en una conducta rutinària.

Tot i que afirma que caldran diversos anys d’investigac­ió per desvelar el fenomen, l’oceanògraf­a Ana Aldarias, coordinado­ra de l’àrea marina d’Ecologiste­s en Acció, especula amb el factor humà com un dels desencaden­ants. “Moltes vegades no es respecten les normes, les embarcacio­ns s’hi acosten moltíssim, se les pressiona, se’ls talla el pas. Davant això, qualsevol animal es defensarà”.

Tot i això, no es detecta agressivit­at envers els humans d’uns cetacis que poden arribar als nou metres de llargada i diverses tones de pes. “Independen­tment que no es tracti d’un joc, sinó d’una rutina, no hi interprete­m cap tipus d’amenaça. La peça més feble del vaixell és el timó o els engranatge­s, que és el que es trenca. No hi ha cap altre tipus de danys. Si haguessin volgut enfonsat vaixells de cinc metres els haurien enfonsat amb facilitat”, argumenta López.c

 ?? TWITTERY ?? Orques al costat d’un vaixell de Salvament Marítim, davant les costes de Galícia
TWITTERY Orques al costat d’un vaixell de Salvament Marítim, davant les costes de Galícia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain