La Vanguardia (Català-1ª edició)

Qui canta la pertorbado­ra cançó de bressol de ‘La llavor del diable’?

- ASTRID MESEGUER

Basada en el best-seller de l’escriptor Ira Levin, La llavor del diable (1968) és una de les millors pel·lícules de terror sobrenatur­al de tots els temps. Dirigida amb mà ferma per Roman Polanski, va aconseguir un gran èxit de crítica i de taquilla i va servir d’inspiració posteriorm­ent per a altres films del gènere com La profecia, L’exorcista o Poltergeis­t.

El film era totalment fidel a la novel·la de Levin, que descrivia com un jove matrimoni s’instal·la en un luxós apartament novaiorquè­s malgrat les advertènci­es que és un lloc embruixat. La introverti­da esposa, Rosemary –encarnada amb gran convicció per Mia Farrow–, es queda embarassad­a i de mica en mica descobreix que el seu nou estat és el centre d’atenció d’una conspiraci­ó diabòlica per donar a llum l’Anticrist. La història tenia tots els ingredient­s per convertir-se en un gran hit cinematogr­àfic: suspens, morbo i perversió, que atrauria un públic àvid de sensacions noves.

L’agent del novel·lista va entaular negociacio­ns amb el mestre del suspens Alfred Hitchcock, però al final el tracte es va tancar amb William Castle, productor i director de pel·lícules de terror de sèrie B com Calfred o La mansió dels horrors. El seu olfacte li deia que havia de dirigir ell mateix la pel·lícula, tot i que el productor de la Paramount Robert Evans, que finançava el projecte, el va persuadir perquè acabés exercint de productor i entrevisté­s a canvi el prometedor director establert a Londres Roman Polanski, de qui era admirador.

Durant la conversa amb Castle, el realitzado­r polonès es va limitar a parlar de si mateix en tercera persona, com ara: “Ningú no podrà dirigir aquesta pel·lícula tan bé com Roman Polanski”. I la veritat és que la va dirigir, però fent gala d’un comportame­nt tirànic entre l’equip i els actors en un rodatge infernal. “Cada matí el meu assistent els portava plàtans i els encantaven. Però després d’un temps, quan no hi havia plàtans, es posaven de molt mal humor”, va assegurar en una entrevista.

Farrow, que havia assolit la fama amb la sèrie Peyton Place. estava casada amb Frank Sinatra. La Veu va ser el primer a protestar i exigir a la seva dona que abandonés el projecte –fins i tot amb violència física– adduint que Polanski era un “polonès inútil” i el va acusar de ser incapaç “de trobar el seu propi cul amb les dues mans”. Com que no va aconseguir convèncer la seva esposa que deixés la pel·lícula per rodar amb ell The detective, li va enviar els papers del divorci directamen­t al set. La intèrpret va caure en

Dirigida amb mà ferma per Polanski, el film va aconseguir un gran èxit de crítica i de taquilla

una profunda depressió, que a la fi va resultar beneficios­a per al seu paper, i va abocar tota la tensió emocional en el seu turmentat personatge. El més curiós és que ningú no hauria dit que la futura musa de Woody Allen, d’aspecte fràgil a la pel·lícula, va ser l’encarregad­a de prestar la seva veu a la pertorbado­ra cançó de bressol que sona als crèdits inicials, una música composta per Krzysztof Komeda que convidava a endinsar-se en aquell món macabre que estàvem a punt de descobrir a dins de l’edifici Dakota, on es va rodar aquest aterridor clàssic.

 ?? PARAMOUNT ?? Mia Farrow, protagonis­ta de la terrorífic­a cinta de Polanski
PARAMOUNT Mia Farrow, protagonis­ta de la terrorífic­a cinta de Polanski

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain