La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Tenen els millors”

Luis Fernández, exjugador i extècnic dels parisencs, creu que amb Messi, Neymar i Mbappé no guanyar la Champions seria un fracàs

- ANAÏS MARTÍ París. Enviada especial

Luis Fernández (Tarifa, 1959) va emigrar quan tenia 8 anys i va canviar Andalusia per Lió. Coneix bé per dins el que significa ser del PSG, el club del seu cor, amb el qual va jugar 225 partits i va fer 30 gols entre el 1978 i el 1986. Clau en la França campiona d’Europa del 1984, al palmarès de l’exdefensa hi ha una Copa i dues Copes de la Lliga.

“A Messi el rebran molt bé. Els jugadors l’estan esperant, són els seus admiradors, el volen i el voldran més perquè és un plus jugar amb ell”, diu el francès, que atén la trucada de La Vanguardia des de París. Està de vacances amb la família però reconeix que està més que mai pendent del televisor. “És ben normal, arriba Messi”, reconeix entre rialles de felicitat. “Veig i percebo que a París hi ha moltes ganes de rebre’l. Se li noten els anys, però té motivació i ganes d’aportar”.

Els seus bons resultats a la banqueta de l’AS Canes van avalar la contractac­ió pel Paris Saint-Germain. Va dirigir els parisencs en dues etapes: del 1994 al 1996 i del 2000 al 2003. La primera temporada a la capital francesa va ser tot un èxit, ja que si bé va acabar tercer a la Ligue 1, a 12 punts del campió (el Nantes), es va proclamar campió de la Copa i de la Copa de la Lliga. A més a més, va arribar a les semifinals de la Lliga de Campions.

La segona temporada va ser subcampió de la Ligue 1, amb quatre punts menys que l’AJ Auxerre, i va guanyar la Recopa d’Europa del 1996, l’únic títol internacio­nal dels parisencs fins ara.

En aquella època Luis Fernández va apostar per un jove Mauricio Pochettino. Madur sota l’ètica de treball de Marcelo Bielsa a l’Argentina, als 27 anys el central, ara entrenador del PSG, es va convertir en indiscutib­le des que va arribar a París, i es va mantenir al PSG les dues temporades i mitja que va durar el tècnic. “El meu somni era trobar jugadors com Pochettino, que s’integressi­n totalment al club”, assenyala. Però el francès de Tarifa adverteix sobre les dificultat­s de gestionar una plantilla així. “Al PSG hi ha molt talent, però han de treure jugadors. És el perill de tenir tant potencial per fitxar, però el futbol cal respectar-lo. Pochettino té molta feina en aquest sentit”, assenyala.

Malgrat tot, Luis Fernández veu Pochettino capaç de conquerir la Champions. “Jo el conec bé. Ha vingut a París a buscar l’excel·lència. Té un equip amb molts jugadors talentosos. Això ja no és el Tottenham ni tampoc l’Espanyol. És un PSG molt potent. Ha de gestionar molt bé els egos”, adverteix. Per l’hispanofra­ncès, “tenir Neymar, Messi i Mbappé és absolutame­nt letal. Personalme­nt veig molt bé aquest trident. Són els millors. I els millors sempre acaben entenent-se”, apunta no sense advertir que “no guanyar la Champions seria un fracàs impression­ant. Veient el que ha fitxat han de guanyar perquè fa 10 anys que no aconseguei­xen els seus objectius”.c

“Pochettino busca l’excel·lència; té el caràcter necessari per gestionar els egos”

comissió delegada dimecres passat, ara són els 42 clubs membres els que ho han de ratificar per majoria simple. Fonts de LaLiga consultade­s per La Vanguardia confirmen que la votació serà secreta i l’organisme s’ha autoimposa­t la màxima que la majoria ha de ser amplia (uns 33 equips) per prendre una decisió en ferm. Els càlculs per part dels equips apunten a una majoria aclaparado­ra a favor de l’acord, amb 39 clubs que hi donarien suport, un en dubte, l’Athletic Club, i dos en contra, Reial Madrid i Barça. Els blaugrana, que a diferència del Madrid no emprendran mesures legals, han decidit assistir-hi, probableme­nt en la persona de Mateu Alemany, escoltar i exercir el vot com un membre més.

El dia d’ahir va començar amb el Reial Madrid emetent un comunicat en què anunciava que faria tot el possible per frenar l’acord que s’ha de votar demà. Per començar, demandes contra Javier Tebas, el mateix fons i el seu representa­nt. Però també “accions legals per deixar sense efecte” els acords a què es pugui arribar, com ara demanar a un jutge mesures cautelars per paralitzar el procedimen­t.

No es va fer esperar la resposta de Tebas, convertit en tuitaire aquest període estival, i que va dirigir el seu atac personalme­nt contra Florentino Pérez. “El mètode amenaçador que des de fa anys fa servir FP [Florentino Pérez] en privat ara el trasllada al públic. Clubs i institucio­ns fa anys que suportem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain