La Vanguardia (Català-1ª edició)

Montero culpa les reformes del PP de l’escalada del preu de la llum

Els populars reclamen la compareixe­nça urgent de Ribera al Congrés

- PILAR BLÁZQUEZ Madrid

113,99 euros. És el preu mitjà que assolirà aquest dimecres el preu del megawatt-hora al mercat majorista de la llum i arribarà a superar els 125 euros. És el tercer màxim històric consecutiu que marca el preu de l’electricit­at en plena onada de calor i la tensió ja ha entrat en el terreny polític.

Ahir, la ministra d’Hisenda i Funció Pública i exportaveu del Govern central, María Jesús Montero, va entrar de ple en les provocacio­ns que en els darrers dies estan arribant des del Partit Popular.

Montero va culpar els governs de Mariano Rajoy i José María Aznar de ser els responsabl­es “del que està passant avui”, perquè aquests preus de bojos són l’herència de les reformes que van fer tots dos, va recordar. “El pas del senyor Rajoy i del senyor Aznar per la Moncloa va ser nefast per a la política energètica, es van carregar l’impuls de les energies alternativ­es”, va assegurar la ministra davant els periodiste­s durant una visita a Los Barrios, a Cadis.

Va ser la contundent resposta a la petició realitzada per la vicesecret­ària de política social del Partit Popular, Ana Pastor, perquè la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, comparegui al Congrés i expliqui l’escalada de preus.

“És curiós que el PP ara digui que es comparegui de manera urgent per la situació del preu de l’energia quan un dels problemes més importants que es va trobar el Govern de Pedro Sánchez quan va arribar a la Moncloa és que en matèria energètica no només no s’havien fet les tasques que corresponi­en per tenir una viabilitat i sostenibil­itat del sistema elèctric en el futur, sinó que s’havien fet fins i tot passos en direcció contrària respecte al que s’havia promogut per governs anteriors”, va assegurar Montero.

Ni la queixa ni l’acusació de Montero no són noves. Totes dues van ser repetides reiteradam­ent per ministres i pel mateix president de Govern central, Pedro Sánchez, en els primers dies del seu mandat.

Segons els experts, no els falta raó. “Els Nadal van posar el sector de cap per avall. El problema no és de competènci­a sinó del disseny d’incentius per a cada tipus d’energia”, assegura l’economista Xavier Sala, de la Universita­t Oberta de Catalunya.

“Els Nadal” són Alberto Nadal, qui va ser secretari d’Estat d’Energia entre el 2011 i el 2016 i mà dreta del ministre del ram, José Manuel Soria, i el seu germà Álvaro Nadal, que va exercir com a ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital entre novembre del 2016 i juny del 2018.

A ells se’ls atribueix una reforma sense precedents al mercat elèctric espanyol, que va retallar l’aposta que el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero havia realitzat per les energies renovasent­ació bles amb forts incentius per als inversors. La crisi del 2008 va dinamitar la idea i el ministre del PSOE, Miguel Sebastián, ja va haver de retallar part d’aquells generosos incentius. Però el cop definitiu el va imposar José Manuel Soria. Les retallades als incentius van ser tan fortes que avui dia encara hi ha molts fons d’inversió estrangers reclamant Espanya en tribunals internacio­nals.

“Espanya ha estat l’únic país del món que ha declarat una moratòria renovable”, va reconèixer Fernando Ferrando, president de la Fundació Renovables, fa poc més d’un any durant la prede l’informe “Lliçons apreses per sortir de la crisi”, en què s’analitza l’impacte de les reformes energètiqu­es a Espanya entre el 2009 i el 2018.

La falta de prou energia renovable és la que avui obliga a estirar d’altres energies més cares (carbó, hidràulica, tèrmica) per garantir la demanda. Però no només per això es dispara la factura.

En els últims 15 anys el mercat va impulsar el preu de la llum un 85%; la regulació del Govern central, un 156%

Els canvis del PP van frenar en sec la implantaci­ó d’energies renovables, sobretot des del 2013

Segons aquest informe, en la primera legislatur­a de Rajoy, el preu del terme de potència de la tarifa domèstica va pujar un 123%. Només l’agost del 2013, en plena crisi i amb una taxa d’atur del 26% a Espanya, la pujada va ser del 37%. A aquells càrrecs se n’hi sumen molts d’altres, sobretot en la part regulada. El resultat? Mentre la part de la factura que depèn del mercat va pujar un 85% en els últims 15 anys, la fixa, regulada pel Govern espanyol, s’ha incrementa­t un 156%.

Culpa de les reformes i el disseny del mercat realitzat pel PP? Tot apunta què sí. Però també s’ha de reconèixer que el Govern de Sánchez, que critica aquesta situació des de la seva arribada el 2018, amb prou feines ha aplicat canvis per revertir-la.c

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? María Jesús Montero, ministra d’Hisenda i Funció Pública
CHEMA MOYA / EFE María Jesús Montero, ministra d’Hisenda i Funció Pública

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain