La Vanguardia (Català-1ª edició)

Menys d’un 1% de les ofertes d’ocupació a Espanya donen l’opció de teletrebal­lar

- RAQUEL QUELART Barcelona

La pandèmia ha impulsat amb força el treball en remot, però aquesta modalitat continua sent residual en les ofertes d’ocupació d’Espanya, segons es desprèn de dades facilitade­s per Adecco. Només el 0,30% dels anuncis incorporen el terme “teletrebal­l”, un percentatg­e que el 2019 era inferior al 0,10%. Malgrat això, l’estudi Remote work in Western Europe conclou que el nombre d’ofertes laborals que donen l’opció de teletrebal­lar ha crescut un 126% de mitjana a Espanya, Alemanya, els Països Baixos, França, el Regne Unit i Itàlia. En el conjunt d’aquests països, el maig passat el 12% de les ofertes d’ocupació feien referència al treball a distància, més del doble que en el mateix període del 2020, quan només el 5,2% dels anuncis incorporav­en aquesta modalitat, enfront del 3,1% del 2019.

Un altre aspecte rellevant és que en el segon trimestre d’aquest any el 9,4% dels empleats a Espanya (1,8 milions) va treballar des de casa més de la meitat dels dies, percentatg­e que en els moments forts de la pandèmia va arribar a ser del 16,2% (3,5 milions). “Hi ha una part de teletrebal­l forçat pels confinamen­ts i perquè hi ha un cert recel als rebrots que pot atenuar-se amb la tornada dels empleats als seus llocs de treball”, comenta el director d’Adecco Group Institute, Javier Blasco. No obstant això, assevera que s’està produint “una normalitza­ció ” del treball en remot, que comportarà que en moltes empreses s’acabi adoptant un model híbrid. Una transició que pot afavorir “la digitalitz­ació” i la pèrdua de la por per part de les empreses que aquesta modalitat “minvi la productivi­tat i dispari els costos”, sosté Blasco.

L’estudi també recull que hi ha hagut un augment del teletrebal­l sobretot en sectors lligats a les noves tecnologie­s, així com en administra­ció, call centers, finances, serveis públics i comunicaci­ó. Finalment, estima que al voltant del 36% del treballs es poden realitzar de manera totalment remota.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain