La Vanguardia (Català-1ª edició)

La baixa producció no impulsa el preu del raïm

La sequera ha endarrerit la maduració del cep al Penedès

- RAMON FRANCÀS Vilafranca del Penedès

La qualitat del raïm en la present verema és bona o molt bona en la major part de les denominaci­ons d’origen catalanes, encara que la producció es preveu una mica inferior a la mitjana dels anys anteriors. Segons la directora general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalita­t (Incavi), Alba Balcells, això ha estat a causa del dèficit hídric que ha afectat algunes zones vitícoles, especialme­nt el Penedès, on hi ha hagut un període de sequera més llarg i acusat.

Això ha provocat que la maduració hagi anat una mica endarrerid­a i lenta en les varietats de raïm primerenqu­es. També ha condiciona­t el pes i el volum del raïm, que és inferior a la mitjana, però que és “de bona qualitat” segons un Incavi que matisa que encara queda per saber com evoluciona­rà la climatolog­ia durant tota la verema.

El president de la DO Cava, Javier Pagés, també destaca la gran qualitat del raïm, si bé estima que la producció podria caure entre un 10% i un 15% respecte a la mitjana dels últims anys a causa de la sequera al Penedès. Tot i això, des de Raimat, a Costers del Segre, estimen que la producció pot incrementa­r-se un 8% respecte a l’any passat, tot i que serà una mica inferior a la del 2019. Javier Pagés confia que es mantinguin o fins i tot puguin apujar els preus que es paguen pel raïm “després d’un primer semestre de l’any que ha estat bo per a les vendes dels productes de la DO Cava”.

Els primers preus que han donat a conèixer els cavistes més destacats situen el preu del raïm convencion­al de varietats tradiciona­ls en línia amb els dels últims anys: 0,32 euros el quilo. Malgrat això, el preu del raïm ecològic continua pujant. El responsabl­e de la vinya i el vi del sindicat agrari JARC, Jaume Domènech, espera que els preus puguin pujar si finalment es confirma una caiguda de la producció en la DO Cava que creu que pot situar-se en un 30%. Domènech diu que “almenys hem d’exigir que no es pagui cap quilo de raïm per sota dels costos de producció”.

Des de la Generalita­t s’ha manifestat que “una de les línies estratègiq­ues per superar l’actual crisi de preus i millorar la sostenibil­itat del sector és impulsar la substituci­ó de l’ús de sucre pel de most concentrat rectificat”. I per això ha anunciat que destinarà un milió d’euros. L’objectiu és generalitz­ar aquesta pràctica, “incentivan­t els elaborador­s a utilitzar un producte que procedeixi de la seva mateixa zona geogràfica i generant noves sortides econòmique­s al raïm per als viticultor­s”.c

La Generalita­t prova de fomentar la substituci­ó del sucre pel most per abaratir els costos

 ?? ÀNGELA LLOP ?? Cultiu de raïm a la comarca del Penedès
ÀNGELA LLOP Cultiu de raïm a la comarca del Penedès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain