La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La democràcia és la recerca institucio­nalitzada de la igualtat”

-

Per què la Xina ha superat tan ràpid en desenvolup­ament l’Índia? Perquè la Xina va invertir en sanitat i educació públiques molt abans i amb més eficiència. Això li va donar avantatge competitiu? Sí, perquè sobre aquella base de talent humà van planificar i van erigir les primeres fàbriques del seu sistema productiu.

Per què l’Índia no va copiar la Xina? Perquè la Xina abans ja havia reformat la propietat de la terra i alliberat milions de camperols que van anar a treballar a les fàbriques segons un pla ben establert. Mentrestan­t, l’Índia no hi havia planificat res i seguia en mans d’una oligarquia sense cap més pla que servir els seus propis interessos.

On situa la democràcia que sí que té l’Índia en aquest plantejame­nt?

Enlloc, perquè la industrial­ització no depèn de tenir democràcia: eren els EUA realment una democràcia quan es van industrial­itzar?

No ho eren?

Recordi que tenien esclaus. Avui la Xina porta quaranta anys d’avantatge econòmic i prosperita­t a l’Índia. I si vol un cas interessan­t de desenvolup­ament sense democràcia, pensi en Corea del Sud, Singapur o el mateix Vietnam...

Per què no creixement i democràcia?

No demani a l’Àsia en uns anys el que Europa no va aconseguir en segles. Pensi en França: quant temps li va costar passar del despotisme i el terror revolucion­ari a una democràcia? Més d’un segle: per què ens demanen als asiàtics que ho aconseguim en només uns anys?

L’Índia és avui una democràcia?

La democràcia és la recerca institucio­nalitzada de la igualtat dels ciutadans.

Aquesta definició va molt més enllà de la democràcia liberal clàssica.

I el sistema a l’Índia està lluny d’haver-la aconseguit, encara que avui sigui una democràcia formal amb eleccions i transferèn­cia pacífica del poder al partit més votat.

No li sembla gaire el que ja ha aconseguit? No, ja que perquè es doni aquesta recerca institucio­nalitzada de la igualtat, un país ha de disposar d’un poder judicial independen­t, llibertat d’expressió i una premsa lliure. L’Índia no els té.

Per què?

Sempre ha estat una democràcia molt fràgil i

 ?? P.MACAYA ??
P.MACAYA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain